Twee Crossjes en de Nederlandse kampioenschappen 10km

Twee Crossjes en de Nederlandse kampioenschappen 10km

Inmiddels zitten we al weer in week 6 van het nieuwe jaar. De laatste cross wedstrijden staan op de wedstrijdkalender, het begint langzaam weer langer licht te worden, de zon laat zich steeds meer te laten zien en de temperatuur gaat ook weer iets omhoog. Dit weekend stonden er 9 BB-lopers aan de start van drie wedstrijden.

Ijsseldelta Cross Competitie Harderwijk

Na wedstrijden in Kampen, Zwolle en Epe stond op zaterdag 11 februari de vierde en laatste wedstrijd van het Ijsseldelta Cross Competitie op het programma. Dit keer was het de beurt aan AV Athlos om de organisatie van deze cross op zich te nemen. Twee BB-lopers hebben de reis naar de stad gemaakt waarvan de meeste mensen alleen weten dat het Dolfinarium daar zit maar daarmee doe je deze Hanzestad toch echt te kort. Stef Riemens en Jean Seine stonden samen aan de start van de 7,5km. Beiden waren erg aan elkaar gewaagd maar Stef was met een tijd van 31:24 net wat sneller dan Jean 31:45. De heren werden eerste en tweede in hun categorie en als kers op de taart werd Stef overall winnaar van deze cross competitie.

OerCross Havelte

Op diezelfde zaterdag werd in Havelte de Oercross georganiseerd door AV de Sprinter. Op het defensie oefenterrein nabij de Havelterberg, die ook wel bekend staat als de voormalige Amerikaanse basis, is weer een uitdagend parcours uitgezet waar zowel jeugd als de volwassenen ‘oerend hard’ kunnen lopen. Ondanks de diversiteit aan afstanden stonden alle 5 de BB-lopers aan de start van de 8000m. Drie grote ronden van 2500m en een klein rondje van 500m. Tim den Besten kwam als eerste van onze vereniging over de meet met een tijd van 30:16 en werd daarmee vierde. Het parcours van vorig jaar lag hem beter want er waren wat klimmetjes aan de lange ronde toegevoegd, wat van hem niet had gehoeven. Joep Emmen wist zich ook te nestelen in de top tien door als 7e binnen te komen in een tijd van 31:33. Ook hij vond het pittig. Roel-Jan Heeringa is tijdens een cross helemaal in zijn element. Hij is op zijn gelukkigst als hij kan draaien & keren, heuvel op & heuvel af en bij voorkeur als er nog een spatje regen valt. Met een tijd van 38:55 sluit hij het rijtje af bij de mannen.

Dan door naar de vrouwen. Daar stonden Rianne Niewold en Annemiek Klein aan de start. Rianne had 6 dagen voor deze wedstrijd nog een duurloop moeten staken om dat één van haar twee achillespezen weer vervelend ging doen. Desondanks had ze toch 14 km gelopen en 4 van de 6 kroontjes gepakt. Kan minder. De nodige rustdagen en een krachttraining volgden en dat deed haar goed. Na 43:40 kwam ze moe maar voldaan over de finish. “Foi, qua tempo kon het wel een duurloop zijn” was haar eerste reactie. Ook Annemiek had het niet makkelijk: “kapot gaan op duurloop tempo” was haar reactie na 45:44. Op de vraag of haar benen het nog een beetje deden tijdens de duurloop de volgende dag was het antwoord resoluut: “Nee!! ze doen pijn”.  Al met al dus een prima prikkel richting het voorjaar.

Groet uit Schoorl run

Op de tweede zondag van februari wordt traditioneel de Groet uit Schoorl georganiseerd. Deze klassieker is erg geliefd in hardlopend Nederland door de datum op de wedstrijdkalender en diversiteit aan afstanden. Zo kan je kijken hoe het met je marathon voorbereiding is gesteld tijdens de 30km, een snelle halve marathon lopen of meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen 10km die dit jaar weer is toegewezen aan deze race. Het werd een historische dag met een nationaal record bij de vrouwen maar ook twee keer een PR bij twee leden. Joris van der Kamp, die nog niet zo heel lang lid is, maakt enorme sprongen door consistent te trainen en het schema te volgen wat de trainers maken. Na een sterke 8km in Apeldoorn wist hij deze lijn voort te zetten en zelfs nog een stukje sneller. De eerste kilometer gaat sowieso altijd net wat te hard maar Joris had nog nooit z’n snelle kilometer gelopen en dan moet je er dus nog 9... Hij wist het tempo goed vast te houden wat resulteerde in ook zijn snelste tijd over 5km. De tweede 5km verslapte Joris niet en kwam in een fantastische tijd van 37:42 over de finish. Willard Bredewold was al vroeg naar Schoorl afgereisd om zich in alle rust voor te bereiden in het huisje wat werd gehuurd door onze twee trainers en hun pupil. Hierover later meer. Willard had voor niets anders dan een PR zijn wedstrijdschoenen aangetrokken en na 32:45 wist hij te finishen. Met een PR van 19 seconden, onder de 33 minuten is voor hem de druk eraf op een 10km. 

Dan terug naar de trainers en hun pupil die op vrijdag al naar Schoorl waren afgereisd om daar een huisje te betrekken. Falco greep dit moment aan om, onder toeziend oog van Erik en Mark, een core stability workout te doen. "Af en toe een beetje kracht is niet verkeerd", aldus Falco. 


Als u denkt dat deze heren ook mee zouden lopen met het NK 10 kilometer of een andere afstand dan heeft u het mis. Er werd zowel op zaterdag als op zondag getraind waarbij de training van zaterdag er bij Mark behoorlijk in hakte. Naar verluidt werd er op zondag door één van de trainers bijna in de broek geplast van het lachen na opnieuw een klaagzang wat uit het puntje van Mark zijn tenen moest komen. Ook DE trap van Schoorl, wie kent hem niet, oprennen na twee uur hardlopen hakte er flink in bij de drie heren. Na afloop waren er genoeg lekkere versnaperingen om te herstellen en om een kijkje te nemen bij de wedstrijd(en).

Terug

Geïnteresseerd om een aantal proeftrainingen te ervaren met BBlopers? Voor meer informatie:

Bekijk Proeftrainingen