De BB-Lopers worden, met hun karakteristieke blauwe outfit, vaak herkend bij de vele wedstrijden in de regio. Enerzijds omdat de lopers vaak op het podium belanden en anderzijds door de groei van de vereniging, waardoor er meer lopers meedoen aan evenementen.
Het is sowieso iets wat veel door BB-Lopers wordt gedaan; wedstrijden lopen. Door de Corona-periode hebben er de laatste tijd geen officiële wedstrijden plaatsgevonden. Apart van elkaar werd er echter wel doorgetraind en zijn er ook mooie prestaties geleverd bij de digitale Corona Solo 5 en 10 km. Dit is voor een groot deel te danken aan de bevlogen hoofdtrainers Joep Emmen, Falco Olivier en Erik Slomp, die in 2018 het stokje hebben overgenomen van Berthold Berger. De mede-oprichter en naamgever van de club was acht jaar hoofdtrainer van de club, heeft vele lopers naar mooie prestaties geleid en is altijd nog betrokken bij de club. De nieuwe hoofdtrainers worden bijgestaan door de assistent-trainers Theo Boekema en Dick van Os. De hoogste tijd om in te zoomen op de trainingsmethode en de hoofdtrainers nader te introduceren.
Bij de club wordt sinds de oprichting getraind volgens de Souplesse-plusmethode. Het is een variant op de Verheul-methode die bedacht is door Herman Verheul en vervolgens baseerde Klaas Lok zijn souplessemethode daarop en schreef het op in het boek Duurloopmisverstand. Berthold Berger heeft vanuit zijn kennis en ervaring als topatleet hieraan enkele specifieke trainingen toegevoegd, waarvan de 30x 30”/30” een bekende is. Dit is een tempotraining waarbij 30 seconden hoog tempo en 30 seconden relatief iets rustiger wordt gelopen. De huidige hoofdtrainers trainen al heel lang met elkaar, hebben samengewerkt met Berthold en zetten deze methode met veel enthousiasme voort.
De basis van de Souplesse-plusmethode bestaat uit rustige intervallen door de week, gecombineerd met tempo-werk op de zaterdag en een duurloop op de zondag. Deze methode heeft voor nieuwe lopers een positief effect op snelheid, looptechniek en het plezier in hardlopen. Lopers worden sneller doordat zij langdurig fit zijn, regelmatig trainen en een soepele loopstijl ontwikkelen.
Het jaar wordt door de trainers opgedeeld in seizoenen en door periodisering wordt gezorgd dat de lopers op hun allerbest zijn tijdens piekwedstrijden. Met de verschillende wensen van de lopers komen er steeds meer piekwedstrijden bij. De één wil een snelle voorjaarsmarathon, de ander wil zijn 5km tijd verbeteren tijdens de BB-Lopers Baanclassic en weer een ander wil de stenen uit de Zwolse binnenstad lopen tijdens de Halve Marathon in de hoofdstad van Overijssel.
Er zijn basisschema’s voor het (relatief) korte werk (5-10 km) en het langere werk (10-21 km). Om de lopers optimaal te prepareren voor de verschillende soorten wedstrijden wordt tijdens de winter gefocust op de cross (daar word je sterk van) en in het voorjaar op de baan (goede basis voor de zomerwedstrijden en het najaar). Ook andere specifieke schema’s voor bijvoorbeeld de marathon en de Middellange afstanden (800-3000) worden door de trainers opgesteld.
Naast hun diploma van de Atletiek Unie hebben de drie heren, ondanks hun nog jonge leeftijd, al enorm veel praktijkervaring. “Je zou wel kunnen zeggen dat we weten hoe het moet, maar vooral ook hoe het niet moet”, lacht Joep als dit onderwerp ter sprake komt. Alle drie hebben ze al enorm veel trainingsuren gemaakt en ontelbaar veel wedstrijden gelopen. En hoe vaak dat ook mooie resultaten opleverde, af en toe gaat het ook goed mis. “En juist dat willen we overbrengen op de atleten”, zegt Falco. “Ik heb een paar goede marathons gelopen en loop ook graag trails. De voorbereiding daarvan, de twijfels die ik gekend heb en een goede opbouw van de marathon vind ik leuk om over te brengen op de groep”. En deze groep wordt steeds groter, getuige de vele marathondebutanten de afgelopen periode. “Om overbelasting en blessures te voorkomen werken we bij nieuwe leden eerst aan een stabiele basis en een geleidelijke toename van de belasting”, aldus Erik. “We trainen al jarenlang samen, hebben korte lijntjes en schakelen daardoor heel makkelijk. De basis zetten we met zijn drieën en daarnaast focussen we ons apart nog op bepaalde onderdelen.
“Joep en ik focussen ons bijvoorbeeld meer op het kortere werk en de cross”, vervolgt Erik. “Met de baangroep trainen we heel specifiek op het verhogen van de snelheid. Vooral de gezamenlijke zaterdag-trainingen met pittig tempowerk zijn hier een mooi (en gezellig) voorbeeld van. Wij raden dit ook iedereen aan!” Afgelopen winter werd de jongste subgroep geboren met de crossgroep. Joep: “De cross kennen we allemaal van het Salland-cross circuit. Dit waren af en toe meer boslopen dan echte crosswedstrijden. We hebben ons dit jaar meer gefocust op de cross met pittige heuvels. Die zaten vooral in het GOK-circuit (Gelder Overijssels Kampioenschap, red.). Kers op de taart dit jaar waren de diverse podiumplekken van onze leden tijdens het NK-cross in Kraggenburg”. Mooie voorbereidingen voor deze crossen zijn de fartleks. Dit is het Zweedse woord voor vaartspel. Naast de vele tempowisselingen worden de atleten ook getrakteerd op krachtoefeningen waar men meestal een paar dagen plezier aan beleefd.
Veel diversiteit en mogelijkheden dus bij de BB-Lopers. De groep met leden is groot wat veel gezelligheid, onderlinge concurrentie en steeds meer kennis oplevert. Naast de belangrijke rol van de trainers zou deze combinatie wel eens de sleutel van de vele mooie loopprestaties van de afgelopen jaren kunnen zijn. Mooi gezamenlijk doel om de podiums in de regio ook de komende periode blauw te laten kleuren.
Trainers Falco, Joep en Erik