Van heel kort tot heel lang

Van heel kort tot heel lang

Langzaamaan vult de hardloopkalenders zich weer. Waar de afgelopen weken vooral baanwedstrijden gelopen werden, begint het aanbod aan wedstrijden weer te stijgen. Dat was dit weekend te merken. In het weekend voor de eigen baanclassic stond een breed scala aan wedstrijden op het programma. Variërend van een 200 meter knallen op de baan tot 24 uur lang dieselen kwamen de BB-lopers in actie. De één met als intentie nog een laatste test voor de BB-classic, de ander met PR-ambities waar maanden voorbereiding zich moest uitbetalen.

Erik Rozeboom en Taco Schaaf beten donderdag het spits af in het Fanny Blankers-Koen Stadion in Hengelo. Een mooie locatie om je debuut op de 1500 meter te maken. Erik liep zijn eerste 1500 in 5:20. Bij een 1500 is het altijd even zoeken naar het juiste tempo als je langere afstanden gewend bent, maar Erik bouwde de race goed op en was tevreden over zijn debuut. Een mooie snelheidsprikkel dus voor de 5000m volgende week. Taco liep daarna de 10.000 meter. 25 rondjes bikkelen op de baan. In een zeer vlakke race liep hij gestaag bij de concurrentie weg. Solo liep hij in een sterk bezette race naar een dik PR van 31:38, 49 seconden sneller dan zijn vorige toptijd.

Op vrijdag ging een BB-delegatie naar Wageningen voor de volgende races. Nadat Dafne Schippers het voorprogramma afgewerkt had, kwam eerst Mark Hakbijl in aanmerking op de 200 meter. Mark wil zich niet telkens op dezelfde afstand uit elkaar trekken en loopt zoveel mogelijk verschillende afstanden. Vandaag benaderde hij zijn PR op de 200 meter tot amper 16 honderdste. Hij liep 27,40. Helaas heeft Mark hiermee zijn levensdoel nog niet bereikt.

Op de 1500 meter kwamen Joep EmmenJan SchraRemco Akse en Stefan Koopman in actie. Joep is al weken aan het vlammen op de korte afstanden en liet dit vandaag ook weer zien. Met 4:02,74 was hij weer wat sneller dan in augustus. De 4 minutengrens, PR en tevens clubrecord komen steeds dichterbij! En wie weet wat er met deze vorm op het NK Masters begin oktober mogelijk is. Jan liep afgelopen jaren mooie tijden op de langere afstanden en maakte met 4:15 een verdienstelijk debuut op de 1500 meter. Remco liep met 4:19 een fractie sneller dan zijn vorige 1500, maar helemaal tevreden was hij niet. Stefan liep een mooie 4:54,52. Net iets sneller dan vorig jaar een week voor de baanclassic, dus dat biedt perspectief.

In Oosterwolde deden Tim den Besten en Mario Blöte aan ‘Run for Joyce’ (een stichting die opkomt voor weeskinderen). Mario deed mee aan de 10km variant van deze gedeeltelijk onverharde wedstrijd en werd eerste in 36:23. Tim werd eerste op de 5km in 16:34.

Uitsmijter van dit wedstrijdprogramma was echter het Ultrafestival in Deventer. Waar 25 rondjes op de baan voor velen al veel klinkt is er altijd baas boven baas. Niet alleen waren de rondjes langer (1289 meter), ook werden er nog veel meer gelopen. Na een lange voorbereiding begonnen Martijn Schakelaar en Peter Ligthart aan hun uitdaging. Martijn deed mee aan de 6uursrace en begon goed. Hij lag enige tijd tweede en vond een mooie cadans. Na 30km moest hij echter de moeilijke maar verstandige beslissing maken om uit te stappen wegens een blessure. Op dat moment was Peter pas net op weg voor zijn race van 24 uur. U hoort het goed, 24 uur lang hardlopen. Onder het mantra ‘ik heb dit nog nooit gedaan, dus het kan niet tegenvallen’ was hij ook goed aan zijn uitdaging begonnen. Uiteindelijk beëindigde Peter zijn wedstrijd na een avond en een nacht lopen om 4:30 Hij legde de indrukkwekkende afstand van 143 kilometer af.  Dit is meer dan 3 marathons achter elkaar. Een prestatie van formaat.

Peter kijkt terecht positief terug op zijn prestatie: ‘Mijn poten waren naar de kloten’. Daarnaast kon ik niet meer eten en/of drinken, had ik het berekoud en was het bij een temperatuur van 7 graden Celsius onverstandig stil te staan of te wandelen. Het was een prachtig experiment om jezelf eens echt te testen. Het is een bijzondere ervaring om ook na 140km je niet fysiek moe te voelen, maar je wordt wel langzaam steen voor steen gesloopt.

Peter en MartijnPeter en Martijn
avond hulptroepenavond hulptroepen
lunchpakketje van Peterlunchpakketje van Peter

Terug

Geïnteresseerd om een aantal proeftrainingen te ervaren met BBlopers? Voor meer informatie:

Bekijk Proeftrainingen