De Souplessemethode roept vaak vragen op. Hieronder proberen we enkele te beantwoorden.

Wat is er mis met duurlopen?

Duurlopen zijn erop gericht je uithoudingsvermogen te verbeteren door in een relatief langzaam tempo (60-80% van je vermogen) langere afstanden af te leggen. Het probleem is dat je met dit relatief langzame lopen een langzamere techniek aanleert. De combinatie met de vermoeidheid zorgt ervoor dat je op den duur steeds minder reactief gaat lopen met een steeds langer grondcontact. Dit gaat ten koste van je wedstrijdtijden.

 

Waarom doen jullie geen intensieve intervallen?

Intensieve intervallen trainen per definitie ruim boven je anaerobe drempel. Je 'leert' je stofwisseling als het ware lactaat op te bouwen. Daar heb je alleen wat aan met een eindsprint of bijvoorbeeld de laatste 200m bij een 800m of 1500m. Voor de andere 95-99% van de wedstrijd is het van belang dat je vermogen om zuurstof te verbranden optimaal is. Een nadeel van intensieve intervallen is dat dit een grote belasting voor je spieren en pezen is: blessures liggen dan om de hoek en je bouwt hier geen conditie en tempohardheid mee op. Wij doen de intervallen altijd onder op de anaerobe drempel of langzamer, nog steeds vlot maar zo dat je altijd met ontspanning kunt blijven lopen.

 

Maken jullie wel genoeg kilometers?

 

Wij trainen minstens 3-5 maal per week. Kilometers maken is geen doel maar de kwaliteit van de trainingen in een week zijn bepalend. Een bekende therapeut zei ooit "Niet het vele is goed maar het goede is veel". Een typische souplesse-training als 6x1000m zal met in- en uitlopen en hersteldribbels toch gauw 10-12 kilometers nemen. Al met al maak je per training flink wat kilometers. Bij de traditionele aanpak (duurlopen + tempolopen + snelle intervallen) maakt een vergelijkbare atleet waarschijnlijk meer kilometers. Bij ons ligt het accent dus vooral op de kwaliteit en niet de kwantiteit (omvang).

elke looptechniek hoort hierbij?

De souplesse methode is een manier van trainen, looptechniek is je manier van bewegen tijdens een pas. Deze methode is er op gericht dat je een je een lichte, reactieve manier van lopen aanleert, waarbij de energie die je been in de lucht heeft bij de landing als een veer weer wordt meegenomen naar de volgende pas en niet door een traag en lang grondcontact wordt geabsorbeerd in je schoenzool en en de grond. Wat dat betreft verschillen we niet van andere hardlopers. Met deze manier ben je elke training bezig met deze reactieve manier van lopen.

 

Hoe lang duurt het voor je verschil merkt?

Dat verschilt natuurlijk van atleet tot atleet. Iedere verandering van trainingsaanpak vraagt gewenning. De souplesse methode wil je door veel extensieve intervallen te laten lopen een lichtere, meer elastische manier van lopen geven. Wij adviseren een ieder die er aan begint tenminste een half jaar volgens deze methode te trainen alvorens je je eigen conclusies kunt trekken of dit bij jou past. Een andere manier van lopen krijg je niet van de ene dag op de andere.

 

Is deze methode voor iedereen geschikt?

Ja natuurlijk. Om sneller te lopen moet je gericht zijn op het doel. Dat verschilt per individu. Een ieder die gaat lopen of al langer loopt is gebaat bij een soepele, reactieve tred in wat voor tempo en op welk niveau je ook loopt. De volledig recreatieve loper voor wie het niet uitmaakt hoe hard hij of zij loopt en vooral en alleen wil genieten van de natuur en het buiten zijn zal niet gauw voor deze manier van trainen kiezen.

end faq

Lieve - - Stationloop 2013