Mooie start van het jaar bij de Zwolse Bosloop

Mooie start van het jaar bij de Zwolse Bosloop

Het is 21 januari 2023. Blue Monday hebben we inmiddels achter de rug. Na vele grijze dagen schijnt eindelijk de zon weer een beetje. Wynand Fokkert is ook nog eens jarig. Dus meer dan genoeg reden om dan gewoon lekker te gaan hardlopen en te kijken waar je staat zo aan het begin van het jaar. De Zwolse Bosloop in Heerde is daarvoor een uitstekende plek. De goed georganiseerde wedstrijd bij het altijd gezellige AV de Gemzen kende een prachtig en sterk deelnemersveld.

Het parcours lag er weer goed bij en de weersomstandigheden waren ook dikke prima. Meerdere afstanden stonden er op het programma. De jeugd kon kiezen uit wat kortere afstanden. Verder waren er een 5, 10 en een halve marathon. Het heuvelachtig parcours maakt dit best een lastige wedstrijd om goed in te delen, maar gelukkig weet je dat dit laatste 2 kilometer voornamelijk naar beneden loopt, dus dan is er altijd nog wel een mogelijkheid om even lekker aan te zetten en wie weet zit er dan nog wel een PR in.

Halve Marathon

Laten we beginnen met de halve marathon. Een prachtig schouwspel speelde zich daar af. Een paar goede lopers van de BB-lopers waaronder Taco Schaaf, Tim den Besten, Jan Schra en Remco Akse hadden zich ingeschreven voor dit onderdeel. Taco ging vanaf de start samen met Arne Mulder en Robert van der Stelt aan kop. De drie bleken gewaagd aan elkaar en vormden een mooie kopgroep. Kop over kop werden de eerste kilometers afgelegd. Dat is best lekker op dit parcours wat snel omhoog en omlaag gaat. Het tempo lag dus ontzettend hoog bij deze drie mannen. En dan begint het parcours in de laatste 2 kilometer eindelijk te dalen. Dus het tempo gaat verder omhoog. Inmiddels hebben Taco en Robert een gaatje weten te slaan met Arne. Robert loopt inmiddels op kop en Taco zit er maar een paar seconden. Maar na al dat stijgen beginnen de benen zelfs in deze afdaling te verzuren. Robert zet aan en Taco doet datzelfde. Robert kijkt nog even een keer om in de laatste kilometer ziet Taco op volle snelheid achter zich. Zorgen dat je als eerste bij dat laatste bochtje bent, dan heb je de overwinning in the pocket. Bochtje rechts, bochtje links, nog een keer naar links, de baan op en sprinten maar: PR en CR35 voor Taco! 1:09:31 en maar 4 seconden verwijderd van het clubrecord senioren en een prachtige 2de plaats achter de sterk lopende Robert. Dit smaakt naar meer. 

Wat een strijd. En daarachter gebeuren ook veel mooie dingen. Tim die zichzelf vorige week nog pijnigde tijdens de blubberige cross in Epe, bleek vandaag volledig hersteld. In PR tijd snelde hij over het parcours. En dan te bedenken dat dit slechts een trainingswedstrijd voor hem was. Samen met Jan Schra liepen ze in een mooi groepje de eerste 15 kilometer. Er ontstonden wat gaatjes. Gelukkig dat Jan tegen Tim zei dat er nog wel een PR in zat, dus lekker versnellen op die laatste afdaling. En zo stond er 1:13:53 op de klok bij de finish. Bedankt Jan! Jan zelf liep ook niet onverdienstelijk. Hij is in training voor de marathon en gebruikte deze wedstrijd om zijn conditie te verbeteren. Eerste gedeelte ging op marathon tempo daarna lekker versnellen, dit geeft vertrouwen: 1:14:16! Ook Remko Akse gaat zicht dit jaar wagen aan de marathon. Rotterdam it is. Ook deze wedstrijd was voor hem een goede test hoe het staat met de vorm. En die is prima! 1:20:04. En dan is daar ook altijd the one and only, always running: Martijn Schakelaar. Jawel, 21 kilometer lijkt bij hem altijd 2 vingers in de neus. Niet is minder waar natuurlijk, ook hij moet er hard voor werken, maar op deze afstand weet Martijn toch altijd te pieken en helemaal als de wedstrijd aan de andere kant van de Ijssel is. 1:22:37 liep hij door het Zwolse Bos.

10 kilometer

Kleinere ronde, maar dezelfde kansen. Ook hier een mooi veld! En met dit PR weer, moeten er wel mooie resultaten komen. En dat gebeurde. Willard Bredewold was vandaag de snelste van de BB-Lopers. Hij is al jarenlang lid van de club, maar liep vandaag zowaar een PR! 33:04 zette hij op de klok en werd derde overall. Bij de dames was Lieve Tollet de snelste op het parcours. Ook zei liep onverwacht hard en snoepte nog even 2 seconden van haar PR af. 37:56 it is! Daarmee verbeterde ze ook het clubrecord vrouwen 40. Achter Willard waren ook een paar mooie PR’s te noteren voor Myron Spoor, Sven Tellegen, Guy Slikker, Nardie Mulder en Germien Krul. Myron is nog niet zo heel lang lid en dan zie je vaak al snel progressie, maar desondanks moet je het toch even doen. Heel mooi gelopen: 33:32. Sven Tellegen kon mooi bij hem aanhaken en na een paar maanden fanatiek trainen liep hij ruim een minuut van zijn PR af: 33:36. Guy Slikker liep afgelopen najaar de marathon van Amsterdam. Na een paar maanden is het dan heerlijk lopen in de supercompensatie van de marathon, dikke halve minuut eraf en onder de 38: 37:51. Lekkere start van 2023. Nardie Mulder loopt ook met de week harder en harder: 43:50. Germien Krul is ook niet te stoppen! De laatste weken werden er lekker veel kilometers gemaakt met als prachtig resultaat een PR en derde plek: 43:59. Schitterend mensen, geniet van deze prachtige resultaten.

Maar iedereen liep eigenlijk wel boven verwachting: van Retse van der Berg Michel Blaauwgeers, Erwin Kreule, Stef Riemens, Maarten Oosterhuis, Hellen de Vries tot aan Jeroen ten Klooster (herstellende van een gebroken teen). Allemaal stuk voor stuk topprestaties!  


5 kilometer

De 5 kilometer start niet op de baan, maar finisht er wel. Annemieke Klein en de jarige Wynand Fokkert stonden hier aan de start. Annemieke pakte vorige week al het podium en dat smaakte naar meer. Dus vandaag ging ze ook weer volle bak van start. Ze werd derde in 22:53. De beker ging terug naar huis! Wynand Fokkert gaf na afloop eindelijk weer eens echt lekker gelopen te hebben. Dat zag je terug in zijn tijd: 18:53. Tijd voor verjaardagstaart en een pilsje!

Alle uitslagen:

 

 

 

Terug

Geïnteresseerd om een aantal proeftrainingen te ervaren met BBlopers? Voor meer informatie:

Bekijk Proeftrainingen