Aanstaande zondag vindt de 25e editie van de Ekiden Zwolle plaats in Zwolle en na enkele jaren afwezigheid zijn de BB Lopers ook weer vertegenwoordigd met maar liefst 5 teams die gaan strijden voor mooie klasseringen en tijden, maar bovenal uitkijken naar een gezellige middag en de altijd goede sfeer rondom de Ekiden.

Nadat we in 2014 voor het laatst hadden deelgenomen was er al enkele keren het plan om weer mee te doen wat resulteerde dit jaar in 5 teams die mee zullen doen aanstaande zondag. Het startsignaal zal plaatsvinden om 12:30. Ook op en rondom de baan zal genoeg te doen zijn. Het weer lijkt beter te worden, dus kom gezellig langs om onze en de andere teams aan te moedigen.

Wat is een ekiden?

Een Ekiden is een marathon die wordt gelopen in de vorm van een estafette. De oorsprong van dit evenement ligt in Japan. Vroeger werden in Japan belangrijke documenten door estafettelopers bezorgd op de plaats van bestemming. Ekiden betekent dan ook ‘plaats van bestemming’ in het Japans.

Bij de Ekiden loopt een team van zes deelnemers samen de klassieke marathonafstand van 42,195 kilometer; verdeeld over 5, 10, 5, 10, 5 en 7,195 kilometer. Op het wisselpunt geven de lopers geen estafettestokje, maar een sjerp -de tasuki- door die om het lichaam kan worden gedragen. Teams strijden onderling in verschillende categorieën om de wisseltrofee. Vanwege de teamprestatie en de variatie in afstanden en categorieën is de Ekiden een evenement dat geschikt is voor lopers van allerlei niveau.

Nederlands record?

Het M35+ team heeft het plan opgevat om een aanval te doen op het Nederlands Record 35+ wat in handen is van Rotterdam Atletiek met 2:25:40. Op papier is het mogelijk maar het moet altijd nog maar bewezen worden op de dag zelf, dus we gaan het zien.

Teams

BB Lopers - Vrouwen
Miranda Reijnders
Lieve Tollet
Krista van Os
Marlies van Leusen Groenewold
Tess Boekema
Gerja Zielman

BB Lopers - Mannen
Gerban van Vilsteren
Herman van der Wal
Remco Akse
Jan Pullen
Erik Slomp
Bredewold

BB Lopers - M35+
Mark Hakbijl
Falco Olivier
Dick van Os
Joep Emmen
Retse van de Berg
Maarten Nieuwenhuis

BB Lopers - Mannen 2

Theo Boekema
Martijn Schakelaar
Wynand Fokkert
Michel Blaauwgeers
Leon van Leusen
Andre Gijssendorfer

BB Lopers - Mixed

Carla Boekema
Sjoerd Rosema
Jan-Roelof Hofman
Jos Boomsma
Henri Hoek
Maurits Bloem