Op vrijdagavond 26 januari 2018 22:00 staat er een groep ultra runners bij elkaar in Den Helder. Hier staan ze te wachten voor de start van Nederlands langste en zwaarste strandloop, de DCURbN: Dutch Coast Ultra Run by Night.
Van de BB-lopers staat Timo Berkenbosch aan de start voor de 100 km.
 
100 kilometer hardlopen van Den Helder naar IJmuiden over het strand. En dat in het pikkedonker.
De route is vrij eenvoudig: Den Helder – Wijk aan Zee over het strand, over de Noordzeekanaalsluizen naar IJmuiden 75 km en dan met een lus van 25 km door de Kennemerduinen weer terug naar IJmuiden. Totaal 20 km verhard, 65 km strand en 15 km trail.
De omstandigheden vielen wat tegen deze keer: hooguit windkracht 3, geen vorst, sneeuw of regen en een behoorlijk vlak en hard strand.
onderweg


Na een kilometer of 15 trok het wolkendek helemaal weg en werd iedereen getrakteerd op een prachtige sterrenhemel en mooie bijna volle maan. Het lampje kon uit want het was licht genoeg. Het strand lag erbij als een racebaan: genieten! Na het passeren van een zeehond en de lagune op 31 km zie je de finish achter de grote schoorstenen van de Hoogovens eigenlijk al liggen, maar dan is het nog een lang stuk tot aan de tussenstop bij 50 kilometer. Afstanden zijn moeilijk in te schatten in het donker.
 
de zeehond

Bij Wijk aan Zee is het linksaf de bewoonde wereld in langs een fascinerend lelijk stuk van Nederland; onmenselijk grote fabrieken en de zeesluizen tot de finish van de 75km. Door de Kennemerduinen is het mooi en leeg. "Na een aantal uren alleen gelopen te hebben ontdekte ik dat de nummer 4 slechts 100 meter achter me liep. Net op het moment dat ik een pad op liep dat helemaal onder water lag. Ik wilde niet terug want daar liep die nummer vier al, dus dwars door het ijskoude duinmeertje en met een eindsprint van een paar kilometer door het mulle zand sleepte ik de virtuele podiumplek binnen."

Irene Kinnegim won in een parcoursrecord (9 uur en 25 minuten) en met een recordvoorsprong. Timo werd achter de Belgische Spartathlon-finisher Steven Vanmolecot trots derde op de 100 kilometer. Na ongeveer 12 uur en 20 minuten.
Timo in actie
de route