BB-loper Peter Ligthart heeft afgelopen weekend zijn debuut gemaakt in een wedstrijd over liefst honderd kilometer. De 53-jarige atleet deed dat in Winschoten en eindigde uiteindelijk binnen de negen uur. Daarmee voldeed hij ruimschoots aan zijn eigen doelstelling en dat smaakt naar meer. “De laatste tien kilometer was het alleen maar overleven”, lacht de loper.
Peter Lichthart  © Hans Spieker
Drie dagen na zijn expeditie in Winschoten heeft Ligthart er nog altijd last van. Trappen gaat hij liever niet op, want het is nog veel vervelender om daarna weer naar beneden te gaan. De bovenbenen geven nog steeds tekenen van vermoeidheid. “Als ik naar beneden ga, dan moet ik mij goed vasthouden. Dat is even geen pretje, haha. Het heeft een grote weerslag op mijn bovenbenen”, weet Ligthart, die toch veel plezier uit zijn debuut op de honderd kilometer haalde. Dat valt haast niet te geloven, maar toch is het echt zo. “Door omstandigheden ben ik er een keer een jaar uit geweest en daarna heb ik besloten om nieuwe dingen te gaan doen. De rondjes om de kerk had ik wel gezien en toen kwam het ultralopen op mijn pad. Ik vind het hartstikke leuk.”
Honderd kilometer hardlopen, dat is voor niemand een alledaagse bezigheid. Het is trainen, trainen en nog eens trainen. Er zijn weken dat Ligthart liefst 125 kilometer per week loopt, met uitschieters van 80 kilometer per dag. Een simpel rekensommetje leert dat Ligthart dan soms zes á zeven uur per dag onderweg is. Zo’n werkdag haalt menig topsporter niet. “Daarom zie je ook zoveel oudere mensen in het ultralopen, denk ik. Die hebben meer tijd om te trainen, want dat is wel een vereiste. En het thuisfront moet meewerken, dat is misschien wel het allerbelangrijkste”, zegt Ligthart, die wat dat betreft niet mag klagen. Zijn omgeving steunt hem in wat hij doet en hij krijgt alle ruimte om te trainen. Het heeft grote gevolgen.
Peter Lichthart  © Hans Spieker
Bij de honderd kilometer in Winschoten gaat het namelijk niet blijven. Door zijn eindtijd van 8:56:06 heeft Ligthart zich gekwalificeerd voor de 120 kilometer van Texel, ergens medio 2018. Die uitdaging gaat de BB-loper maar wat graag aan en in de tussentijd volgt er nog een tweetal wedstrijden. “Ergens in april of mei hoop ik honderd kilometer te lopen, zodat ik er volgend jaar in Winschoten meer gevoel bij heb. Ik hoop dan twaalf kilometer per uur te kunnen lopen. Dan hoor je bij de top vijf van Nederland. Ik denk dat het haalbaar is”, aldus Ligthart, die voorlopig nog wel even rustig aan doet. Hij moet eerst maar eens herstellen van zo’n bovenmenselijke inspanning.

© Sportief Zwolle
http://hardloopstadzwolle.nl