Afgelopen zondag stonden drie BB-lopers aan de start van de Amsterdam Marathon. Mark Hogeboom, André Gijsendorffer en Marten Bolt waagden zich aan de 42,195km van de grootste marathon van Nederland. Waar de voorbereiding zich had gekenmerkt door veel droogte en warmte mochten de duizenden deelnemers en toeschouwers zich vandaag nogmaals verheugen op een stralende dag. Bij de start was het met 9 graden nog fris. Bij de finish kon men met 18 graden spreken van een heuse Indian Summer.

Mark Hogeboom (3:02:30)
Mark, debutant op de marathon, startte na een voorbereiding zonder pijntjes vol goede moed aan de tocht door Amsterdam. Gebaseerd op zijn halve marathon tijd ging hij weg op 2:59:59. Het plan was om behoudend te starten en na de bocht in Oudekerk ad Amstel langzaam het tempo op te voeren. Behalve een korte sanitaire stop rond 18 km klopte het raceplan tot km 30 exact. Echter begon de Marathon-rollercoaster vanaf dat moment. De tijden bleven tot km 37 nog volgens plan. Daarna liepen, met dank aan de Toronto-brug, de benen het hoofd in de steek. Mark liet de klok in het Olympisch stadion bij zijn eerste marathon uiteindelijk stoppen op een zeer mooie tijd van 3:02:30.

André Gijsendorffer (3:08:05)
Ruim vijf en een halve minuten later dan Mark kwam André over de tartanbaan aangesneld. André liep zijn eerste marathon als "Blauwe Brigadier”. Hij had het plan opgevat om de marathon na een behoorlijk voorspoedige voorbereiding voor het eerst onder de 3.05 te gaan lopen. Tot halverwege voelden de benen soepel en liep bij hem alles volgens plan. Doorkomst halverwege 1.32,03. Daarna liepen de benen al snel vol en ging de kaars minder fel branden. Waar Mark het zwaar kreeg bij kilometer 37, begon voor Andre verrassend het herstel. Het tempo kon weer wat omhoog, waardoor hij nog in een redelijk soepele tred de  finish kon passeren waar Mark hem in het mooie blauwe BB-shirt stond op te wachten. Eindtijd van 3:08:05.

Marten Bolt (3:27:11)
Voor "Lightning Bolt" was het alweer zijn 33e marathon. Deze stond niet in de planning. Maar wat doe je als je een startbewijs wint via Isostar? Bolt zou geen Bolt heten om dit over te slaan.
Tot 25 km ging het goed, doorkomst 21.1 km in 1.36, daarna stramme benen vanaf mijn voetzolen tot aan mijn heupen, veel tijd verloren in deel 2. Vanaf km 40 kon in weer versnellen en nog een paar honderd mensen ingehaald die mij tussen 30 en 40 km hadden ingehaald.
De volgende marathon heeft hij ondertussen al wel weer op zijn planning gezet, de marathon van Enschede 2017.
Ik kan niet wachten om met het marathon schema Enschede 2017 te beginnen, ik wil iets meer trainen en ook aan tempohardheid werken

Direct na de finish was er bij de heren alleen maar vermoeidheid, behoefte aan een biertje en nog geen ruimte voor evaluatie. Nu een kleine week later zijn onze marathonmannen echter al weer aan het mijmeren over scherpere eindtijden en worden voorzichtig plannen gemaakt voor een volgend marathonavontuur in het voorjaar. Het lijkt er dan ook op dat de club in ieder geval enkele marathonlopers rijker is. Kortom: word vervolgd.

Marten "Lightning" Bolt

Marten "Lightning" Bolt

Marten "Lightning" Bolt

André Gijsendorffer

Mark Hogeboom

Mark Hogeboom