Vrijdagavond, pal na zonsondergang: tijd voor de 5000 meter van het Tartlétos Loopgala in Wageningen, een zeer sterk bezette baanwedstrijd, doorgaans goed voor puike prestaties. Zeker nu het heerlijke zomerse weer van de afgelopen dagen zich enigszins afzijdig begon te houden. Wat heet, voor het klinken van het startsignaal was het zelfs fris te noemen.
 
De BB-lopers kenden een bescheiden afvaardiging in de vorm van Erik Slomp en Mark Hakbijl. Erik, nauwelijks drie weken weer in training, zou de momenteel in behoorlijke vorm stekende Mark proberen te hazen naar een persoonlijk record. Na de eerste serie, goed voor tijden in de 15 minuten of sneller, met onder andere oud-clubgenoot Arne Mulder in de gelederen, waren Erik en Mark aan de beurt.
 
De gevreesde wind werd echter spelbederver. Erik, wederom alle natuurwetten op hardloopgebied tartend, wist ondanks de straffe wind een zeer constant tempo vast te houden en zette keurige rondetijden neer van 77/78 seconden. Mark kon bij wind tegen weliswaar maar met moeite volgen, maar kon het ontstane gat bij rugwind aanvankelijk steeds dichtlopen.
 
Na 3000 meter hield Erik het voor gezien. Mark liep nog een ronde door in nagenoeg hetzelfde tempo, maar moest vervolgens de groep laten gaan, in zijn eentje tegen de wind in ploeterend, en zag de laatste vier ronden langzamerhand veranderen in een lijdensweg. Niet bij machte om de afsluitende ronde nog vol aan te zetten, haalde hij niettemin zo'n 11 seconden van zijn recente pr af.
 
Erik Slomp  9:43   3000 meter, haas 
Mark Hakbijl   16:17,65   5000 meter, pr

Mark Hakbijl (archief foto)