HATTEM/ELBURG - Op Koningsdag was het door een kille, stevige wind oud-Hollands klappertanden geblazen, maar dat weerhield diverse BB-lopers er niet van om prachtige loopprestaties neer te zetten. Zowel in Hattem als in Elburg liepen de blauw-oranje atleten –enkele chauvinistische die hards zelfs met witte benen en een pioenrood hoofd– de longen uit het lijf om een podiumplaats of een persoonlijk record te behalen. En niet zonder succes!

Stadsloop Hattem

Sinds enkele jaren verzorgt DW-Loopschool Hattem op Koningsdag de keurig georganiseerde Stadsloop in Hattem. Voor de lopers was een zeer bochtig klinkerparcours uitgezet dwars door het sfeervolle centrum van de historische Hanzestad. De wind was prominent aanwezig, maar van de weergoden hadden de lopers verder weinig te duchten.

Vandaag liepen een 3-tal BB-Lopers mee die allen "het goede van Koningsdag" uit zichzelf haalden. Op de 10 kilometer (een aanloopronde + 5 rondes van 1.850 meter) liep Marlies van Leussen na een keurig ingedeelde race naar de algehele overwinning, haar eindtijd was 42.21.
Erik Makkinga liep bij de 5 kilometer "zomaar" 20 seconden van zijn persoonlijk record af en werd daarmee ook nog eens derde bij de mannen 40+; zijn nieuwe snelste tijd op deze afstand heeft hij nu gesteld op 19.16. Erik: "Alleen de eerste km op mijn horloge gekeken en na een te snelle start tempo iets laten zakken en daarna heerlijk ontspannen doorgestiefeld. Tot mijn verbazing zie ik bij de meet een tijd op klok staan van 19:16. Een mooi begin van het loopseizoen!"  

Eveneens op deze afstand liep Martijn Schakelaar naar de derde plek overall en werd daarmee bovendien eerste bij de mannen 40+. Zijn eindtijd van hoog in de 17 minuten was degelijk te noemen zo kort na de marathoninspanning (Enschede, 2.49, clubrecord mannen 40+) en biedt perspectief voor meer snelheid de komende periode. 

Martijn en Erik op het podium masters 40+ in Hattem

Wallenloop Elburg

Bij de Wallenloop in het pittoreske Elburg had Loopgroep2000 een mooi, gecertificeerd 5km-parcours uitgezet over de Middeleeuwse stadswallen en dwars door de winderige polder. De start vond traditiegetrouw plaats in de Jufferenstraat naast het restaurant De Haas (What's in the name?). Na het startschot was de jacht geopend en gingen de atleten er als hazen vandoor.

Joep Emmen pakte direct de koppositie en vocht onderweg een mooie tweestrijd uit met Albert Meijer uit Ede. Dankzij zijn recente toptijden op de baan op de 800m en 1000m ging Joep met een goed gevoel de strijd aan voor de eindoverwinning. Met een ziedende spurt in de laatste tweehonderd meter wist hij uiteindelijk nipt te winnen in 16.04. “Ik ging vol voor de winst”, aldus een blije Joep, “en ik wist dat ik kon vertrouwen op mijn eindsprint. Eigenlijk wilde ik onder de 16 minuten lopen, maar gezien de wind is dit een prima eindtijd.”

Joep wint nipt dankzij sterke eindsprint. (Fotocredit: Harry van 't Veld)

In het eerste groepje achtervolgers liep Berthold Berger, die na 3 kilometer –vlak voor het keerpunt– gezelschap kreeg van de razende reporter ter plaatse, Bert de Boer. Zij aan zij en kop over kop harkten beiden tegen de wind in, maar moesten met lede ogen –vanwege een matige nachtrust maakte Berthold er al in dubbel opzicht een ‘wallen-loop’ van– aanzien dat de beoogde tijd van 16.30 er vandaag niet inzat. 

“Na 3,5 kilometer was het al helemaal klaar”, pufte Berthold na afloop, “maar ik probeerde te blijven pushen tegen de wind in.” Mede hierdoor kreeg Bert in de laatste kilometer Jan Willem Hagen, de nummer 3 bij de categorie Heren-senioren, nog in het vizier. Een alles-of-niets-poging om het gat dicht te lopen mocht helaas niet baten. Hij finishte een drietal seconden buiten het podium in 16.53. “Ach, je bent gewoon eerste geworden in de categorie verliezers!”, constateerde clubgenoot Michel opbeurend.

Berthold klokte kort achter Bert een eindtijd van 17.06, wat ruimschoots voldoende was voor de winst in de categorie Heren-40+. Met 17.34 zette Jan Schra ook weer een mooie 5 kilometer-tijd op de klokken. “Ik had graag nog wat sneller gewild, maar achteraf mag ik zeker niet klagen. Door de harde wind was een heel snelle tijd niet mogelijk, zeker niet als je alleen komt te lopen.”

Berthold finisht als eerste in de categorie Heren-40+ (Fotocredit: Harry van 't Veld)

Michel Blauwgeers passeerde een minuut achter Berthold de eindstreep en behaalde een prachtige tweede plaats. “Het doel vooraf was een tijd onder de 18.30 en ik liep 18.11 met nog aardig wat verval door de tegenwind”, blikt een uitermate tevreden Michel terug. “Ook nog tweede geworden achter onze trainer, dus een zeer geslaagde wedstrijd!”

Ook Wynand Fokkert zette een degelijke prestatie neer, door slechts enkele seconden boven zijn tijd van vorige week bij de Hardenberg City-Run te finishen (18.37). “Op zich wel tevreden, al werd ik er nog uitgelopen door een klein ventje”, lachtte de ‘mentaal gebroken’ Wynand. In de categorie Heren-50+ finishte Tjibbe de Vries tot slot op een vierde plaats met een eindtijd van 19.24.

Wouter van Gessel op weg om de 40 minuten-grens te doorbreken. (Fotocredit: Harry van 't Veld)

De enige echte die hard van het BB-gezelschap in Elburg was Wouter van Gessel, die twee ronden lang de strijd aanging met de wind, zichzelf en zijn directe tegenstanders. Het wedstrijddoel van Wouter was even simpel als uitdagend: voor het eerst onder de 40 minuten-grens duiken. “Ik ging voor 39.59 en het werd 39.57, het is me gelukt!”, aldus een blije en tevreden Wouter vlak na de wedstrijd. “Ik loop vanaf januari bij de BB-lopers en mijn laatste tien kilometer dateerde van mei vorig jaar, dus ik was erg benieuwd of het me nu zou lukken om onder die magische 40 minuten-grens te duiken. De omstandigheden waren vandaag zeker niet ideaal, maar daarom ben ik des te blijer met dit resultaat!”