Wie kent dat niet? Dat je terugrijdt van een nacht werken in het druilerige Drenthe en dat je, terwijl de ruitenwissers vechten tegen de druppen die op de ruit neerslaan, gaat mijmeren over de zin van het leven. En dat je je dan gaat afvragen: 'wat hebben Phillips, Bolland en Bolland en de PC Hooftstraat met elkaar gemeen?' En dat je dan zo terugkeert naar je behaaglijke huisje in overheerlijk Overijssel, terwijl elders in het land en groep enthousiastelingen zich opmaakt voor een krachtmeting tussen spieren, psyche en gravitatie. Tja, wie heeft dat niet?

Zondag 24 april 2016 is zo'n dag, in het glooiende Gulpen. Aan de start van de liefst 37 km lange trailrun van MudSweatTrails, staat BB-loper Falco Olivier. Het lijkt hem, na lange tijd louter wegwedstrijden te hebben gelopen, een mooi moment om eens te gaan wedijveren op een parcours waarin zijn onmiskenbare hardlooptalent zich kan meten met zijn liefde voor heuvel- en berglandschap.

Een week na zijn duathlondebuut in Duitsland, staat Falco zonder verwachting aan de start. Dat hij vervolgens na de finish net achter landelijke toppers zal eindigen, kan hij zich vooraf al helemaal niet bedenken. Maar dat je soms krijgt wat je niet verwacht en soms verwacht wat je niet krijgt, is evident. En juist de verrassing staat in deze trailrun centraal.

Eerder dit jaar, in januari, op vakantie in Patagonia, bereikt Falco de leeftijd waar Jezus op eindigde. En tijdens het vieren van dit heugelijke moment in het leven van een man, krijgt hij van zijn vriendin een verrassend cadeau: een startbewijs voor de 'Koning van Spanje'. De naam van de trailrun verwijst naar de tachtigjarige oorlog die tussen 1568 en 1648 de Nederlandse provinciën, waaronder het huidige Limburg, beheerste.

Kijkend naar beelden van deze trailrun, wordt het hele verhaal verteld: weiland, woud en water, in een heuvelachtig landschap. Een loodzware beproeving met niet minder dan 1000 hoogtemeters. Dat Falco deze beproeving over liefst 37 km volhoudt met een waanzinnig tempo van 4:25 minuut per kilometer, maakt het allemaal zeer bewonderenswaardig. Hiermee schurkt hij tevens erg dicht tegen het podium aan, wat alles volledig in zijn context plaatst.

Met een eindtijd van 02:43:23 eindigt Falco kort achter de nummer 3 Pascal van Norden. Saillant detail is dat Falco eindigt voor Michiel de Ruiter, wiens naamgenoot tijdens de tachtigjarige oorlog werd geboren en die na de tachtigjarige oorlog nog geschiedenis zou schrijven.

Het weekend heeft een mooie voetafdruk achtergelaten. Meerdere BB-lopers hebben zichzelf dit weekend overtroffen en dat is fraai. Falco heeft zichzelf herontdekt en dat is onbetaalbaar.

Falco trail Gulpen