Woensdagavond 20 april. Voor Joep Emmen zou het inmiddels, zoals men zegt, gesneden koek moeten zijn. Voor Mark Hakbijl daarentegen, door sommigen wel eens onterecht voor marathonloper uitgemaakt, zijn korte baanwedstrijden bepaald geen vanzelfsprekendheid. Niettemin reisden beiden af naar de atletiekbaan in Heerde voor de tweede wedstrijdavond van het DSM Baancircuit IJsseldelta 2016.

Beiden kozen voor de incourante 1000 meter. Joep, nog enigszins last hebbend van de naweeën van een verkoudheid, was vastbesloten om zijn toch al scherpe pr van 2:38 nog verder te verbeteren. Mark, enige tijd geleden nog goed voor exact 3:00 tijdens een training, was vooral benieuwd naar de geheel nieuwe ervaring en richtte zich op een tijd rond de 2:55.

Met nauwelijks wind en wel zon maar geen hoge temperatuur waren de omstandigheden ideaal voor tweeënhalve ronde van 40 000 centimeter linksom. Beiden ingedeeld in de snelste van de twee series gingen rap van start. Joep nam onmiddellijk de kop om deze positie vervolgens niet meer af te staan. Mark liftte handig mee met de nummers twee en drie en volbracht al binnen 32 seconden de eerste 200 meter; een tijd die tijdens de training al als te snel bestempeld zou worden.

Joep passeerde het 600-meterpunt na ongeveer 1:33 om een ronde later als winnaar te finishen in een zeer fraai pr van 2:36,13. Niet lang hiervoor passeerde Mark het 800-meterpunt - vlekken voor de ogen, spaghetti in de benen, maar verder alles onder controle - nog altijd lopend op de vierde positie. Een recent verloren eindsprint indachtig, werd alles op alles gezet en kon ditmaal de directe tegenstander wel worden verschalkt om als derde te finishen in een tijd van maar liefst 2:48,69.