Ook al is warmte ook op de eerste lentedag van april een relatief begrip, toch houdt het me even bezig als ik onderweg ben naar Kampen. Onderweg om Joep zijn recordpoging op de 800 meter te gaan zien ondernemen en vallen boven Elburg een dozijn zonnestralen op die door de machtige mooie wolken heen weten te prikken. 'Als het maar niet te warm wordt voor Joep', denk ik.
 
Eenmaal in Kampen bij de av Isala '96 aangekomen, valt de warmte mee. Op de atletiekvereniging wordt fanatiek gesport door een flink aantal (jonge) mensen: verspringen, polsstokhoogspringen, discuswerpen. Een aantal dames en heren loopt warm voor de naderende 800 meter. Dames eerst, daarna Joep en de anderen. Joep ziet het zitten met het weer.
Nadat de dames zich de benen uit het lijf hebben gerend, is het aan de heren. Joep zit in de eerste serie. Hij oogt hongerig en gefocust. Hij wil vandaag 2:00 lopen op de 800 meter.
Als het startschot klinkt, is Joep er als een haas vandoor. Joep start dusdanig snel, dat de marge met de rest van het deelnemersveld al binnen tweehonderd meter behoorlijk ruim is.
Joep Emmen
Joep rent de eerste 400 ruim binnen de door hem gestelde grens van 60 seconden. De afstand met de tegenstanders neemt verder toe, waardoor Joep het volledig op eigen kracht moet doen. De tweede ronde gaat iets minder snel, maar het gemiddelde van beide rondes levert een record op dat onder het gestelde doel ligt: 1:59:67.
Terwijl Joep op de baan zit uit te lijden, komt er een schattig klein blondharig meisje naar hem toe lopen. Hoewel ze de appel in haar hand innig omhelst, mag ook Joep even een knuffel in ontvangst nemen. Een mooie oogst: een persoonlijk- en clubrecord, afgerond met een liefdevolle knuffel.
Onderwijl wordt de EHBO op de baan geroepen, omdat een jonge deelnemer nog zwaar ligt te lijden op de atletiekbaan. Hevig vermoeid, met spieren die woedend tegen het jochie tieren, dragen de eerst helpenden goed zorg voor hem. Het duurt echter niet lang eer de tweede serie mag starten met hun 800 meter. Met de jongeman gaat het weer beter.
Als Joep meer tegenstand wil hebben, om zich aan op te kunnen trekken, dan moet hij richting de randstad gaan, zo geeft hij aan. Ondertussen zien we dat bij de tweede groep een jongeman met zwart-groen shirt een rappe indruk maakt. Eenmaal gefinisht, blijkt de jongeman een 1:54: te hebben gelopen. Op zijn shirt staat 'AV Rotterdam'. Hij heeft gelijk: in de randstad lopen ze sneller.
Joep is erg blij met zijn resultaat. De volgende keer zou hij graag iets beter willen doseren. Het verval met de tweede ronde -in dit geval 7 seconden- mag minder. Daarentegen liep hij pasgeleden nog 2:38 op de duizend meter, dus dan is deze tijd een fraaie verbetering.
Al deze inspanningen zullen uiteindelijk moeten gaan leiden naar een snellere 5000 meter. Joep wil graag zijn PR van 15:27 verbeteren. Hij heeft goede hoop dat dit zal lukken, mogelijk al eind mei.