De blauwe brigade van de BB-lopers viert zaterdag tijdens de achtste editie van de StadshagenRun een feestje. De Zwolse hardloopvereniging heeft de wedstrijd - zoals gebruikelijk - uitgeroepen tot clubkampioenschap 10 kilometer, maar ditmaal is dat wel speciaal. BB-lopers bestaat namelijk vijf jaar. “Er doen in ieder geval vijftig leden mee en misschien nog wel meer”, vertelt trainer Berthold Berger.

Ook dit jaar zijn Erik Driesen en Arne Mulder de favorieten voor de winst
Bekijk de start van menig Zwolse hardloopwedstrijd en er valt direct één ding op: blauw. Het is altijd een imponerend gezicht, al die blauwhemden van de BB-lopers op de eerste rij van het loperspeloton. Ook zaterdag rond de StadshagenRun zal het niet anders zijn. Helemaal omdat BB-lopers dit jaar haar 5-jarig bestaan viert en de wedstrijd van zaterdag als clubkampioenschap 10 kilometer is omcirkeld. En in een jubileumjaar wil ieder lid daar natuurlijk bij zijn. “Het is een bijzondere wedstrijd, dat is wel zeker”, zegt Berger, die zaterdag in ieder geval vijftig van zijn lopers aan de start verwacht. Daaronder ook weer de gebruikelijke favorieten als Arne Mulder en Hellen de Vries.
 
De coach, zelf nog twijfelend over deelname, gaat uit van een groot aantal persoonlijk records. En wellicht, als de weergoden goed gestemd zijn, zelfs wel een parcoursrecord. Vanuit BB-lopers heeft Berger wel wat favorieten op het oog. “Bij de mannen gaat de strijd denk ik tussen Erik Driesen en Arne Mulder. Vorig jaar won Erik, maar ik verwacht dat ze nu echt aan elkaar gewaagd zijn. Het verschil wordt gemaakt in de laatste kilometers”, blikt de succesvolle coach vooruit. Achter Driesen en Mulder gokt Berger op Erik Slomp. “Erik komt niet mee met de eersten, want hij loopt normaal gesproken een minuut langzamer. Maar ik ga stiekem uit van een volledig blauw gekleurd podium.”
Hellen de Vries
Bij de vrouwen zijn Tess Boekema en Hellen de Vries de Zwolse ijzers in het vuur. Het duo heeft echter te kampen met flinke concurrentie, voornamelijk van Anouk Lindenholz. Zij loopt voor HAC ’63 uit Hoogeveen en is in staat om met Boekema en De Vries mee te gaan. “Zij loopt ook een 37’er en geldt als echte concurrente”, roept Berger, die blij is dat het parcours eindelijk KNAU-gecertificeerd is. “Dat is hartstikke mooi, want dan kunnen mensen niet zeggen dat het eigenlijk geen 10 kilometer was. Het klopt allemaal en ik ga er vanuit dat het weer een mooi evenement wordt.”