Via Sportiefzwolle:
Hellen de Vries is rond de Berkumloop bezig aan een heuse hegemonie. Op de vijf kilometer was er de voorgaande vier jaar niemand sterker dan de Zwolse en ook dit jaar hoopt de atlete op de zege. Belangrijker is echter haar eindtijd, want De Vries wil sneller dan vorig jaar. “Toen liep ik 19:05. Het is dinsdag mijn doel om een minuut sneller te lopen. Zo rond de 18:05”, stelt De Vries.
 Hellen de Vries, hier finishend in Staphorst
Het begint zo langzamerhand een beetje eentonig te worden. Zeg je de 5 kilometer van de Berkumloop, dan zeg je vrijwel direct Hellen de Vries. De Zwolse won de afgelopen vier edities en lijkt ook voor de aankomende loop de gedoodverfde favoriet. Concurrentie is er normaliter wel, maar haar collega’s laten de Berkumloop hoogstwaarschijnlijk aan zich voorbij gaan. “Meestal zijn ze er niet. Het klinkt misschien een beetje raar, maar in de stad heb ik op deze afstand weinig concurrentie. Het moet dan komen van lopers uit de regio, bijvoorbeeld uit Hardenberg.” De loopster gaat dan ook voor niets anders dan een overwinning. Op de 5 kilometer doen er geen Kenianen mee en dat vergroot de kans op de zege. “Voor de vijfde keer winnen, dat is natuurlijk leuk. En dat ligt in de lijn der verwachting.”
 
Na vier overwinningen op de 5 kilometer zou het voor veel sporters wellicht een idee zijn om over te stappen naar de 10 kilometer. Misschien meer uitdaging en kans om een nieuwe race op het palmares te krijgen. Voor De Vries geldt dit echter niet. De Zwolse blijft tijdens de Berkumloop voorlopig actief op de 5 kilometer. “Het publiek is altijd leuk, het staat bij start en finish een paar rijen dik. Dan vind ik de 5 kilometer het leukste, zo simpel is het. Het is een snelle race en dat maakt het nog leuker. Ik zou niet zo snel voor de 10 kiezen”, is De Vries duidelijk.
 
Dit jaar gaat de atlete voor een tijd rond de achttien minuten, maar het is niet uitgesloten dat het ooit nog harder gaat. Eerder was De Vries actief voor PEC1910, maar na de Zwolse Halve Marathon besloot ze over te stappen naar de BB-lopers. Een investering in zichzelf, zo legt ze uit. “Bij PEC stopte mijn trainer en daardoor zag ik geen uitdaging meer. Ik ben relatief gezien nog niet lang met hardlopen bezig, dus ik denk dat ik nog veel harder kan. Maar dan moet iemand mij wel begeleiden en dat kan bij de BB-lopers.” Inmiddels loopt De Vries dan ook onder de vleugels van Berthold Berger. Daarnaast traint ze met vele leden van de club en dat maakt haar sterker. “Ik trek me op aan mijn clubgenoten en dat is fijn.” De Berkumloop is dan ook nog niet van De Vries af. Overwinning nummer vijf lijkt in ieder geval in de maak.