Dat BB-Lopers sterk zijn in het kortere werk is gisteren maar weer eens gebleken; en ook op de langere afstanden tot aan de marathon toe staan we ons mannetje/vrouwtje.
De prestatie die Timo Berkenbosch dit weekend hoopt te leveren gaat echter alle inlevingsvermogen te buiten. Op het programma staat de ultratrail "La MaxiRace Trail du Lac d'Annecy . Een trail van maar liefst zo'n 86 kilometer die de lopers door de bergen voert rondom het meer van Annecy.
 
 
Utraloper Timo Berkenbosch hier in actie bij de Rallarsvegslopet in NoorwegenUtraloper Timo Berkenbosch hier in actie bij de Rallarsvegslopet in NoorwegenWeliswaar geen hooggebergte maar het hoogste punt ligt op 1.678 meter waarbij bovendien meer dan 5.000 hoogtemeters bedwongen moeten worden over onder andere rotsige bergpaadjes. In totaal lopen zo'n 6.000 deelnemers mee over afstanden variërend van 4 tot 86 kilometer waarbij Timo als enige Nederlander de maximale uitdaging zoekt.
 
Timo is natuurlijk de BB-loper met de meeste ultra en trailervaring. Hij liep al een aantal pittige trails zoals de Trail by The Sea, Zestig van Texel, Koning van Spanje en Hoge Veluwe. Zijn zwaarste beproeving tot nu toe was de Ardennentrail vorig jaar waarin hij 2.000 hoogtemeters heeft bedwongen over een afstand van 69 kilometer. Hoe bereid je je nu voor op zo'n wedstrijd? "lange duurlopen maken met daarin zoveel mogelijk hoogtemeters" zegt Timo. "Denk hierbij aan meerdere keren dezelfde heuvel op/af of steile trappen vele keren naar boven rennen".
 
De start is om 3.00 uur 's nachts / 's morgens! Op de vraag hoe laat Timo denkt te finishen geeft hij aan dat het natuurlijk heel moeilijk is hier een inschatting van te maken maar gezien het feit dat echte wereldtoppers er zo'n 10 uur over doen denkt hij er 15 uur voor nodig te hebben dus dan rond avondetenstijd terug te zijn. "Die 15 uur is ingegeven door het feit dat hij op de marathon ook 50 % langzamer is dan de wereldtoppers".
 
Bij een trail in de bergen denk je aan het gebruik van poles (hulpstokken) maar Timo gaat daar geen gebruik van maken. "Niet voor gekozen mede gezien de onbekendheid daarmee" om te vervolgen "betwijfel eigenlijk wel of dit een verstandige keuze is maar dat ga ik ervaren". Verder ben je vrijwel geheel zelfvoorzienend, er gaat een rugzak mee met 2 liter water en zoveel mogelijk proviand om niet afhankelijk te hoeven zijn van het beperkt aantal verzorgingsposten.
Een gedreven Timo: "de weersverwachtingen zijn goed, ik heb er heel veel zin in. Genoeg getraind, tijd voor aktie!"
 
Mocht je hem live willen volgen dan zou dit zaterdagmorgen vanaf 3.00 uur mogelijk moeten zijn via http://inscr.maxirace.livetrail.net/coureur.php.
 
Hieronder een sfeerimpressie van 2012:
Trail MaXi-Race le 5mn 2012door maxi-race
 
Een terugblik volgt zeker, vermoedelijk in de loop van volgende week.