Eind maart staat er in de Belgische Ardennen altijd de TeamTrail 2.0 op het programma van een tweetal BB-lopers. Dit keer was de start vanuit het prachtig in de heuvels van de Ardennen gelegen dorp Berismenil. En in tegenstelling tot vorig jaar nu geen ijzige poolwinden, sneeuw en modder enkeldiep, maar een strakblauwe hemel die de lucht deed zinderen van de hitte.
 
Marijn de Keijzer in actie  - Teamtrail 2014Vochtverlies en uitputting
Dit type weer zorgde bij meerdere deelnemers voor een heldere schifting van de dag. Genot, plezier en ontspanning in de ochtend en na de start van 13.00 uur voor zweten, vochtverlies en uitputting in de middag. Maar een trailrun is geen trailrun als de elementen van de natuur geen rol zouden spelen. Dus naast het weer dit jaar opnieuw fraaie vergezichten, ruige bossen, rotsige passages, gladde oversteekjes van beken en intimiderende hellingen, voor zowel de afdalingen als de beklimmingen.
Marijn en zijn loopmaatje Jochem zowel als Arno en Frank (red.Eggink) stonden fit en goed voorbereid aan de start. Marijn had zijn voorbereiding deels liggen in Ibbenbüren in Duitsland en Arno slechts op steenworp afstand van Zwolle op de Holter- en de Woldberg. Maar ondanks het geaccidenteerde terrein waarop is getraind blijkt pas weer eens goed hoe hoog en steil echt geaccidenteerd terrein is.
 
Vals plat?
Laten we de bergen en heuvels hier in de buurt van Zwolle gewoon vals-plat noemen. Dat volstaat echt.
Marijn en Jochem zijn blij met hun resultaat. Na 4h en 4 minuten en 31 km zwoegen haalden ze met een lach op het gezicht de finish. “Die ruim 22 graden was bij tijd en wijle minder prettig , maar we zijn ondanks de extra 5 kilometers van het parcours dit jaar minder stuk dan de editie van vorig jaar en zeer tevreden met de tijd. Al met al een strak gelopen race zonder valpartijen of blessures.” En van de 112 aan de start verschenen teams is een 41e plek een fraaie prestatie!
Arno en Frank daarentegen hebben de race beiden anders ervaren.
 
Arno Boekema tijdens een spectaculaire afdalingAfzien
Waar Frank, als triatleet weer goed op weg naar topvorm, samen met Arno na 3h en 28 minuten de finish te zijn gepasseerd, de trail uiteindelijk als een mooie duurlooptraining in aanloop naar het wedstrijd seizoen zag, was de 31 km en 1400 hoogtemeters verloop voor Arno al na 13 km afzien. “De onverwachts hoge temperaturen en voor mij onvoldoende mogelijkheden tot het innemen van vocht maakten dat ik de 2e drankpost na 21 km! half uitgedroogd en totaal oververhit bereikte. Het aantal te overbruggen kilometers tussen de 1e drankpost (al na 7 kilometer) en de 2e drankpost was te groot voor mij om comfortabel door te blijven lopen. Uiteindelijk had ik na doorkomst van het start/finish gedeelte na 13 kilometer (de finish voor de 13 km deelnemers) even de tijd moeten nemen enkele tientallen meters om te lopen om, bij de drankpost voorbij het finish vak, nog weer te tanken.” Die enkele minuten extra daar hadden zeer waarschijnlijk voor winst en een betere eindnotering kunnen zorgen. Enfin een 11e plaats bij de mannen is iets om tevreden mee te zijn. Volgend jaar een camelbag-vest mee. “nu weet ik waarom vele trail-atleten zo’n klein rugzakje met zo’n raar slangetje meedragen.”

Tja en zo gaat ook deze editie de boeken in als een memorabele trail waarbij het weer net voor dat beetje extra zorgt dat trailrunning nu zo uitdagend en gevarieerd maakt.