Zondag 2 februari staan - verdeeld over de diverse afstanden - in totaal bijna 13.000 lopers aan de start van de 41e editie van de Midwintermarathon in Apeldoorn. Een record! Er doet ook een groot aantal wedstrijdatleten mee uit binnen- en buitenland. Vooral de Acht van Apeldoorn kent een heel sterk deelnemersveld, bij zowel de mannen als vrouwen.

De marathonafstand in Apeldoorn is uniek omdat het de oudste Nederlandse marathon is die onafgebroken jaarlijks is gehouden (nog nooit is het winterse evenement afgelast!). Dit geldt ook voor het prachtige parcours dat begint en eindigt op de ‘koninklijke’ Loolaan en voert door de heuvelachtige en beboste omgeving van Apeldoorn, bij menige editie voorzien van een flinke laag sneeuw. De eerste editie was in 1974 waarbij 200 marathonlopers van start gingen. Zondag belooft het wederom heerlijk loopweer te worden met een beetje zon en een temperatuur ruim boven het vriespunt.

BB-lopers
De BB-lopers zijn dit weekend weer goed vertegenwoordigd mede omdat de mini-marathon (18,5 km.) of Asselronde (27,5 km.) ideale afstanden zijn in de verdere voorbereiding op de voorjaarsmarathons zoals Rotterdam en Enschede. Verder is "De Acht van Apeldoorn" voor velen een mooie test in aanloop naar het NK 10 km. dat volgende week in Schoorl plaatsvindt. Voorzover bekend zijn er geen BB-lopers die zich zondag aan de hele marathon wagen.

Theo Boekema hier -niet toevalligerwijs- voor dochter TessTheo Boekema
Ons nieuwste lid Theo Boekema bereidt zich voor op de marathon en wel die van Enschede. Hij zal zondag in Apeldoorn de prachtige Asselronde lopen via Hoog Soeren, Asselt en na de lange klim op De Amersfoortseweg afdalen naar de Loolaan. Theo is danwel nieuw lid maar al wel een zeer ervaren loper met diverse marathons op zijn naam, zo liep hij recent de Marathon van Zwolle in een tijd die een paar seconden boven de magische 3 uur grens uitkwam. Al zeker 10 edities heeft Theo meegedaan aan de Asselronde, "vooral het stuk tussen kilometer 15 en 20 is pittig met veel vals plat" luidt de ervaren analyse van het parcours.

Aangezien deze wedstrijd een incourante afstand is en bovendien moet leiden tot het hoofddoel in Enschede stelt Theo tevreden te zijn met een eindtijd die onder de 2 uur ligt in combinatie met een goed gevoel over de gelopen race. "Mijn beste tijd in Apeldoorn is 1.53 en vorig jaar liep ik 1.55, zou natuurlijk wel extra prettig zijn om daar onder te komen". In aanloop naar de Asselronde heeft Theo deze week geen gas terug genomen en ook qua voeding staan er geen bijzonderheden op het programma, logisch ook want dit is aldus Theo een "trainingswedstrijd". Het grote doel staat eind april in Enschede.

Leuk is verder nog te melden dat de sportieve familie Boekema met zijn drieën afreizen naar Apeldoorn; Carla loopt de 18,5 km. en Tess de 8 km. in voorbereiding op het NK 10 km. in Schoorl.

Uiteraard zullen we begin volgende week met een terugblik kopen op de race van Theo Boekema en alle andere gelopen resultaten van de BB-lopers.