De Ameland Adventure Run,  een halve marathon met een mooi parours over het strand en deduinen van het waddeneiland vierde de tiende editie met 4200 deelnemers. Saskia Berris bereidt zich voor op het langere werk in 2014. Zij finishte als 8e in de V35 categorie.
 
Saskia, hier in actie bij de Wallenloop in ElburgPrecieze planning en een pittig parcourtje vandaag. 09.30 uur vertrek uit Zwolle om de boot van Holwerd naar Ameland te halen die om 11.30 uur het vasteland verlaten zou. Ruim 3 kwartier op de boot. Genoeg tijd om te bedenken wat we in hemelsnaam aan moesten trekken. Het was belachelijk warm natuurlijk. Een shirt met lange mouwen had Berthold gezegd. Met daarover een singlet. Handschoenen en misschien een muts. Wandelend naar de sporthal van Nes losten we het kledingvraagstuk nog niet op. En met omkleden en inlopen twijfelden we nog. 13.45 uur de start van de Adventure Run in het centrum.
 
Binnen een km het bos in met enkele pittige klimmetjes en scherpe bochten. Na ruim 3 km op via zanderige duinen naar strand. Oostwaarts. Wind in de rug, zon en 9 graden! Ik was blij mijn kledingvolgorde op 't laatst omgegooid te hebben en het singlet onder mijn shirt met lange mouwen te hebben gedaan. Nu kon ik dat shirt uittrekken en zo kwam het dat ik midden december met blote armen aan de branding liep te rennen. En het geen moment koud heb gehad.
 
Na een paar km even van het strand door het mulle zand van de strandovergang de duinpan weer in. Maar ook snel weer terug het strand op. En na in totaal 10 km nog een keer een steile klim door het mulle zand in de duinpan in. Toen had ik het ook wel gehad met het strand en was blij een koeler bos te kunnen induiken. Liep een stuk lekkerder. Maar de pret duurde niet lang. Want al snel volgden er klinkertjes. Heel veel klinkertjes. En heel veel wind. Niet hard. Maar toch...wind. Ik koelde af maar omdat ik gerekend had op vorst en sneeuw, vond ik het alleszins meevallen. De weg terug ging via de binnenkant van de dijk aan de Waddenzee. Wind tegen tot Buren. De speaker bij de finish was al te horen. En ik rook de stal. Nog 2,5 km tot Nes waar ik na een tijd van 1.41.35 over de finish kwam.
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.