Olne is een dorp pakweg 30 kilometer ten noorden van Spa. De plaatselijke hardloopvereniging 'Courir pour le plaisir' (met zo'n naam heb ik meteen al een glimlach op mijn gezicht) organiseert al 20 jaar een trail van zo'n 68 kilometer. Ze hebben een route bij elkaar gezocht met zoveel mogelijk hoogtemeters, naar verluidt 2200, over weilanden, rotspaden, wat trappetjes, heel veel bos en af en toe ook nog wat asfalt.
Zondagmorgen om 8 uur vertrokken ongeveer 500 deelnemers waaronder ook veel Ollanders, gelokt door het mooie parcours, enthousiaste verhalen uit het kleine ultratrailwereldje en tja... een inschrijfgeld van slechts 10 euro inclusief een warme maaltijd na afloop. De snelste deelnemer kon daar al na 5,5 uur van gaan genieten, de langzaamste na 11,5 uur.
 
Utraloper Timo Berkenbosch hier in actie bij de Rallarsvegslopet in NoorwegenUtraloper Timo Berkenbosch hier in actie bij de Rallarsvegslopet in NoorwegenAchtervolgd...
En als je een hele dag aan het lopen bent, maak je wel eens wat mee. Rondom Zwolle word ik wel eens opgeschrikt door een hond, maar hier werd ik in een bos achtervolgd door een bok die opeens van een helling af kwam stuiven. Hij zette vervolgens de achtervolging in en omdat zijn hoorns er toch wel erg groot en puntig uitzagen, besloot ik tot een tussensprint. Toen het pad een scherpe bocht maakte, ging ik voor hem aan de kant en haalde hij me in. Tot grote hilariteit van de legale lopers liep hij daarna nog ruim twee kilometer met ons mee.
Verder: blubber, blubber, blubber. Ik heb nog nooit zoveel blubber op 1 dag gezien. Trailen is vooral zoeken naar het juiste spoor en glibberen hoort daar zeker in de Ardennen bij. Er zijn zelfs trailers die beweren dat trailen een denksport is. Elke stap moet je kiezen, in het geultje, op het gras, onder een tak door, over een boomstam, om een plas, over een steen of net ernaast. Ik heb me geen moment verveeld. Het was zeker zwaar, maar toch vooral ook genieten.
 
Techniek
Zoals gewoonlijk ging ik bergaf iedereen voorbij, maar omhoog vooral op de steile wandel-gedeeltes legde ik het af. Door op die stukken zoveel mogelijk te eten en te drinken had ik aan het eind nog wel genoeg energie om een plek in de top 100 veilig te stellen. En dus eindigde ik na bijna 8 uur 'plaisir' weer met een grote glimlach. 7 uur 49'37'' om precies te zijn: BB-lopers zijn prestatiegericht zoals u weet, we rennen niet voor de lol ;-).
 
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.