Deze week in de voorbeschouwing wie anders dan Erik Slomp. Erik is immers opgegroeid in Berkum en al jarenlang deelnemer aan deze prachtige wedstrijd. Zelfs als "ukkie" liep Erik diverse malen mee met de jeugdloop. Inmiddels volbracht hij als ervaren BB-loper ook meerdere malen de 10 kilometer  in steeds snellere tijden.
 Erik Slomp en Falco Olivier
Vorig jaar liep Erik 34:51, maar zijn niveau is inmiddels aanzienlijk hoger waardoor een tijd ruim onder de 34.00 minuten mogelijk moet zijn (PR, 32:56). Dit maakt  dat hij achter het Keniaanse geweld één van de kanshebbers is om als eerste Nederlander te finishen. We verwachten zeker wel concurrentie van clubgenoot Falco Olivier en wellicht ook coach Berthold Berger (als zij meedoen). Verder zijn er natuurlijk enkele regionaal sterke atleten die het Erik lastig zullen maken als snelste Nederlander te finishen. Als "Berkummer" verwacht Erik de nodige aanmoedigingen, wat hem natuurlijk extra zal motiveren, zeker in de laatste kilometer waar traditiegetrouw altijd veel publiek staat.

Alhoewel het grotere doel gesteld is tijdens het N.K. 10 km. in Utrecht eind september, wil Erik  in Berkum maximaal presteren.  Het is wel jammer dat de laatste week enkele kleine pijntjes de trainingsintensiteit wat heeft doen remmen. Niettemin is zijn prestatie op de 5 km. in Apeldoorn (16.38) vorige week zaterdag  bemoedigend.
 
Naast Erik is een grote delegatie BB-ers van plan mee te gaan doen in Berkum - dit zowel op de 5 als op de 10 km. Bij de dames is Tess Boekema wellicht in staat voor een verrassing te zorgen in de strijd om eerste te finishen.  Dit in de wetenschap dat Jacqueline Rustidge vanwege een blessure helaas niet mee kan doen. Het is natuurlijk altijd afwachten wie er nog meer aan de start zullen staan.
Op de 5,1 km zijn op het eerste oog Arne Mulder en Hellen de Vries (AV PEC) de grote favorieten, maar vlak daarachter zullen mensen als Gerben van Vilsteren, Mark Hakbijl, Leon van Leusen en ook Karina Willems bij de dames meestrijden voor de podiumplekken.
We wensen Erik en alle andere (BB-)lopers veel plezier en succes toe aanstaande dinsdag. Wij zullen zorgen voor een verslag van alle geleverde prestaties.
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.