Berthold Berger, een gedreven trainer van de BB-lopers
 
Berthold Berger was in de jaren negentig een van de grootste talenten die de vaderlandse atletiek kende. De lange afstandsloper kon met persoonlijke records van 28.45 en 1.02.29 zich meten met de absolute vaderlandse top. Door een ongeluk in Spanje waar hij na een noodsprong nog net een auto kon ontwijken kwam er in 1998 een abrupt einde aan zijn ontwikkeling. Een enorme klap voor de bescheiden Berger die voor zijn sport leefde en alles deed wat mogelijk was om te herstellen. Vanwege een beschadiging van de zenuwbanen vanuit de rug kwam de glanzende vorm van weleer nooit meer terug. Blessures stapelden zich op en lopen werd een lijdensweg. Stoppen als topatleet en een andere manier vinden om zijn passie te hervinden. Een zoektocht die resulteerde in een prachtige loopgroep: De BB-Lopers. 
 
Trainer
De blauwen uit Zwolle staan inmiddels in alle regionale wedstrijden wel ergens op een ereschavot. Met groeidiamant Arne Mulder is er zelfs sprake van een atleet die kan aansluiten bij de nationale top. Berger is steeds meer een trainer die van zich doet spreken met prachtig trainerswerk.Waar Berger als atleet gepassioneerd voor zijn sport leefde kan hij nu zijn liefde voor de hardloopsport kwijt aan tal van gretige atleten. Hardloopnieuws sprak met de bescheiden Berger na afloop van de Stadsloop in Appingedam en stelde hem enkele vragen.
 Berthold Berger voorop in een groep met Bert de Boer, Mark Hakbijl en Andrea Deelstra (AV Heerenveen)
Hoe is de Berthold Berger loopgroep ontstaan?
Aan de keukentafel in de zomer van 2010 in Zwolle. Na mijn einde als topsporter ontdekte ik dat het leuk vond om atleten te begeleiden. Ik heb tenslotte als wedstrijdatleet al heel veel ervaring opgedaan en dat wilde ik graag ten dienste stellen van andere atleten. Met het oprichten van een zelfstandige loopgroep kon ik dat. Binnen twee en halve maand hebben we de vereniging opgericht.
 
De blauwe trein uit Zwolle doet het inmiddels overal verrassend goed met tal van mooie prestaties in de uitslagen. Hoe is het vandaag gegaan in Appingedam.
Heel erg goed,ik had in de voorbespreking een voorspelling gedaan en die kwam tot een seconde uit. Na de wedstrijd in Bergentheim wist ik dat er hier in deze snelle wedstrijd persoonlijke records gelopen konden worden. Vooraf had ik reële eindtijden opgeschreven en de lopers daarop laten vertrekken. Als dan na afloop blijkt dat iedereen tot op een seconde na zijn tijd liep kun je als coach alleen maar blij voor ze zijn. Het gat met de Belgen in de achtervolgende groep was wat groot en om te voorkomen dat een aantal de eerste ronde zich over de kop gaan lopen heb ik voor een aantal jongens gehaasd zodat ze zich in de eerste ronde niet helemaal stuk zouden lopen. Berger zelf finishte zelf met een tijd van 34.28
 
Het resultaat in Appingedam is verbluffend. Vijf atleten van jou lopen hier een persoonlijk record. Arne Mulder (31:23) , Falco Olivier (32:45) , Erik Slomp (32:56), Bert de Boer (33:53) en Mark Hakbijl (33:57) waar gaat dit stoppen?
Dat gaat zover als de atleten zelf willen. Ik heb met hen een meerjarenplan opgesteld en dat proces begeleid ik. Voor sommigen is dat zes keer trainen in de week voor anderen is dat meer of minder. Je moet als coach rekening houden met hun wensen en werkkring dan wel studie.
 
Een atleet als Arne Mulder ontwikkelt zich onder jou razendsnel. Zijn er mogelijkheden voor hem om de nationale top te bereiken?
Dat denk ik wel. Arne is nog maar twee jaar in de hardloopsport actief. Voor Arne Mulder heb ik ook een meerjarenplan opgesteld en voor hem moet het mogelijk zijn om volgend jaar al aan te sluiten bij de nationale subtop.
 
Ben jij een trainer die ook kan zeggen, een atleet is bij mij uitgeleerd je kunt bij een andere trainer nog meer leren?
Wat ik belangrijk vind is dat ik met een atleet een langdurige verbintenis kan aangaan. Dat pad wil ik graag samen met de atleet bewandelen. Zelf heb ik als atleet heel veel trainers meegemaakt en een schat aan ervaring. De uitdaging blijft om met een atleet succes te bereiken. Het maakt niet uit dat een atleet is met veel of minder mogelijkheden.
 
Nawoord
De betrokkenheid van Berthold Berger blijkt ook wel uit het feit dat hij na afloop geïnteresseerd informeerde bij manager Gerard van de Veen hoe het was met de kuitblessure van Koen Raymaekers. Ik kan hem daar wellicht mee helpen aldus de immer enthousiaste Berger.Berthold Berger, een intelligente man, die ook nog eens een schat aan ervaring heeft als toploper. Een combinatie die wel tot succes als trainer moet leiden. Berthold Berger en zijn atleten, een aanwinst voor de atletieksport.
 
met toestemming overgenomen van © hardloopnieuws.nl