Appingedam – Atletencoördinator Kees Bijmolt was na afloop van de Unive Stadsloop een blij man. "Ook dit jaar stond de absolute wereldtop aan de start. Niet alleen de houder van het parcoursrecord Wilson Kipsang (derde op Olympische marathon London 2012 ) stond aan de start, maar ook de snelste man op de marathon ooit: Geoffrey Mutai. De tijd van Mutai is weliswaar niet officieel door de IAAF erkend omdat hij zijn 2.03.02 liep in de marathon van Boston van 2011, met iets te veel hoogteverschil in het parcours. En een pr van 27'19" op de 10km beloofde vooraf voor veel spektakel.
 
Daarnaast nog drie andere snelle Kenianen: Philip Langat, David Kogei en Emmanuel Oliaulo. “Dit startveld was het hoogtepunt tot nog toe. Het is bijna onmogelijk om nog eens atleten van dit niveau naar de Stadsloop te halen. Natuurlijk zijn we er trots op dat we deze twee atleten naar Appingedam hebben kunnen krijgen. Het is toch geweldig dat deze jongens voor deze ene wedstrijd naar Appingedam komen. Beide families zijn gekomen inclusief vijf kinderen. De kinderen doen mee met de AH peuter- en kidsrun. Normaliter lopen deze atleten alleen voor een miljoenenpubliek. Wat Messi en Ronaldo bij het voetbal zijn, zijn Kipsang en Mutai op het gebied van de marathon.” Dat Kipsang en Mutai konden worden vastgelegd, is mede te danken aan Foundation Hestia. Zij doen heel veel en goed werk en ondersteunen projecten in Kenia. "
 
De 10 km wedstrijd
Winnaar werd uiteindelijk Mutai die met 27'37" net onder het parcoursrecord bleef, op een tweede plaats gevolgd door David Kogei 28'02 en de derde plaats werd opgeëist door Wilson Kipsang die 28'02" die in september in Berlijn een aanval doet op het wereldrecord. De Nederlandse toppers die aan de start stonden waren Koen Raymaekers, Molenhuis en Kamminga. Raijmaekers moest na 4 kilometer met een kuitblessure uitstappen. Snelste Nederlander werd Paul Zwama in 30'34", 2e Olfert Molenhuis in 30'37" die weer op 19 tellen gevolgd werd door Iwan Kamminga die 30'56" noteerde.
Start van de Univé Stadsloop in Appingedam op de voorste rij Arne Mulder en rechts Berthold Berger
BB-lopers
Onder de deelnemers ook 6 BB-lopers. Arne Mulder scherpte zijn pr weer aan tot 31'23" en verbeterde eindelijk zijn PR met 30 seconden.  "Ik heb gegokt door met Raijmaekers, Kamminga en Molenhuis mee te gaan, anders zou ik direct alleen komen te lopen. Na 5 km kwam ik door in 15'15" (PR) In de zesde kilometer kwam de man met hamer langzaam in zicht en bleef ik met de Belg Dieter van Streels over. In de eindsprint moest ik een seconde op hem toegeven. Volgende week in Wierden kijken of we nog dichter in de buurt van de 31 minuten grens kunnen komen aldus een blije Arne. "
 
Falco Olivier was na afloop ook superblij. Vooraf hoopte ik op een tijd onder de 33'00 dat ik 32'45" zou lopen had ik niet durven dromen. Een verbetering met 60 tellen. Ik kon voor het eerst dit jaar weer tot het gaatje gaan. Onderweg dacht ik maar een ding....bijblijven. Als je de klok dan ziet stilstaan op 32'45 is dat geweldig."
Ook Erik Slomp bleef voor het eerst onder de 33'00", dankzij zijn laatste kilometer in 3'05" finshte hij na 32'56" , een verbetering van zijn oude record met 25 tellen. Vorige week liep hij nog 34'07" in Bergentheim.
 
Berthold Berger geeft na afloop commentaarDe mannen Mark Hakbijl en Bert de Boer liepen gebroederlijk de strijd tegen de klok en hoopten vooraf ook onder de 34'00 grens te lopen. Bert de Boer vertelde na afloop " Halverwege kwamen we door na 16'45" met dank aan onze coach Berger die het tempo de eerste 5 kilometer strak hield op 3'20" per kilometer en ons samen met Andrea Deelstra op sleeptouw nam. Ik had maar een doel op mijn verjaardag "onder de 34 minuten lopen" heb ik de tweede ronde het tempo hoog proberen te houden. We hadden wel wat verval maar met nog twee kilometer te gaan wist ik dat een tijd onder de 34 erin zat. In de slotkilometers versnelde ik in het mooiste straatje van Appingedam en finishte na 33'53" Een mooier verjaardagscadeau op mijn 26e kon ik mij niet wensen. Ook
 
Mark Hakbijl kon na afloop nog steeds niet geloven dat zijn missie onder de 34 minuten was geslaagd. "Ik kon slechts volgen en heb geen seconde het gevoel gehad ook maar enig kopwerk te kunnen doen. 33'57" is een mooie tijd halverwege het seizoen en 45 seconden sneller dan mijn PR.
 
Masters
Bij de masters liep Berthold Berger (coach van de BB-lopers naar een keurige 34'28"  "Vooraf hoopte ik ook zo'n tijd te lopen. Na vorige week in Bergentheim (35'21") wist ik dat dit erin zat. Wat een geweldig hardloopavondje met de wereldtoppers aan de start en voor de BB-lopers stuk voor stuk weer allemaal mooie PR's. Het was de rit naar Appingedam meer dan waard. Volgende week wacht ons de laatste wedstrijd voor de zomerstop: de Wiezoloop in Wierden met nog meer BB-lopers aan de start. We kijken er nu al naar uit".
Arne Mulder     31:23 (PR)
Falco Olivier   32:45 (PR)
Erik Slomp      32:56 (PR)
Bert de Boer    33:53 (PR)
Mark Hakbijl    33:57 (PR)
Berthold Berger 34:28 
 
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.