Bergentheim, vrijdagavond 21 juni namen elf  BB-lopers deel aan de 19e Banthumloop te Bergentheim.
De temperatuur was ronduit aangenaam zo'n graadje of vijftien, voor het publiek iets minder maar voor de lopers ideaal te noemen zeker gezien de tijd van het jaar.  Deze keer geen supersnel asfalt maar een bochtig klinkersparcours van 2,5 kilometer per ronde en als toetje 25 bochten per ronde door het prachtige centrum van Bergentheim. Voor de bewoners een feest , op bijna elke hoek van het parcours stond een bandje of een DJ muziek te maken. En natuurlijk het vertrouwde stemgeluid van speaker Henk Borgmeier bij de start en finish!
 
Mannen 10 kilometer
Opvallendste prestatie kwam van de net 23 jarige Arne Mulder. Vanaf het begin sleurde hij het veld uiteen. "Het ging het heel gemakkelijk, en ik bouwde gestaag mijn voorsprong uit. Gaande weg de race heb ik iets rustiger aan gedaan aangezien ik ook een ruime voorsprong had, halverwege liep ik 15'Podium 10k senioren, vlnr Bas Mekking (Cialfo), Erik Leusink (HAC '63),en Arne Mulder (BB-lopers), Falco Olivier (BB-lopers) en Erik Slomp (BB-lopers)48" en finishte na 32'12". Volgende week wacht eerst de sterk bezette 10km in Appingedam en daarna volgt de 10km Wiezoloop in Wierden." Tweede plaats was voor Aziz Kanfoui uit Gouda in 33'24" op vier tellen gevolgd door Erik Leusink uit Hoogeveen.
 
Falco Olivier liep de eerste ronden in een groepje met zo'n 6 lopers en finishte uiteindelijk als vierde overal na 33'50". "Tot 5 kilometer liepen we bij elkaar en daarna werd er versneld en kon ik even niet mee. Uiteindelijk weinig verval met de eerste helft en dat geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden!" Erik Slomp werd 5e bij de mannen senioren in 34'07 " en is ook weer op de weg terug.
Mark Hakbijl had zicht ten doel gesteld om snel te lopen. "In het begin liep ik in gezelschap van Martijn Schakelaar, Bert de Boer en verrassend onze coach Berthold Berger. Gaandeweg dunde de groep uit (die in eerste instantie al niet bijzonder groot was). Na eerst Martijn kon ook Berthold na 8,5 km het tempo niet meer volgen en ging de strijd tussen Bert en mij. Na recent enkele keren van hem verloren te hebben, was er deze keer een goede kans dat het geluk aan mijn zijde zou zijn. Uiteindelijk finishte Bert net als voorgaande races 1 seconde voor mij in 35'03 om 35'04". Martijn Schakelaar botste onderweg tegen iemand uit het publiek op waardoor hij uit zijn ritme raakte en finishte na 36'35".
 
Masters 10 kilometer
Bij de masters liep coach Berthold Berger na 10 maanden van afwezigheid eindelijk weer een echte wedstrijd en finishte als derde bij de Masters. "De afgelopen maanden stond in het teken van rustig opbouwen en rustige opbouwwedstrijden lopen zoals het haaswerk voor Tess Boekema tijdens de halve marathon van Zwolle op 8 juni. Na 10 km stond mijn chrono stil op 35'21". Vooraf had ik gehoopt hier rond de 35'30" te lopen, maar dat ik al vanaf 3 kilometer echt aan het afzien was had ik vooraf geen rekening mee gehouden. Meestal begint dat na zo'n 6 a 7 kilometer. Lange tijd kon ik op mijn tandvlees mee in de slipstream van Bert de Boer en Mark Hakbijl, maar in de laatste ronde na zo'n  8,5 km was de koek op. Die jongens liepen in de slotfase nog zo'n 15 tellen bij me weg, maar dat mag de pret niet drukken." Frankwin Mussche had vooraf gehoopt ruim onder de 40 minuten te lopen slaagde daar net in en finishte na 39'50" wat goed was voor een 5e plaats. "Ik maakte als zovelen op dit bochtige parcours de klassieke fout door weer veel te snel te starten en dat brak me al op na 5 kilometer. Dan is het nog een heel eind, zeker met al die bochten."
 

Dames 10 kilometer
Bij de dames liepen Lieve Tollet en Tess Boekema mee. Vooraf leken de kaarten redelijk geschud. Jacelyn Gruppen (nationaal subtopper) uit Apeldoorn is op de weg terug en won na 36'28", op een verrassend tweede plaats gevolgd door een superblije Tess Boekema die voor het eerst onder de 41 minuten grens bleef. Tess finishte na 40'44" en kwam halverwege door na 20'26" en  verbeterde haar persoonlijk record met 21 seconden. "Eindelijk is het me gelukt om onder de 41 minuten te lopen." Lieve Tollet had haar dag niet en finishte na 41'41" op een derde plaats."De eerste ronde ging nog,  daarna was het over en aftelllen tot de finish."
 
Dames 5 kilometer
Karina Willems had vooraf gehoopt iets sneller te lopen dan haar tijd van paar weken geleden in Vriezenveen (19'37), maar dat pakte anders uit. "Na 1 ronde had ik al 9'50" en uiteindelijk finishte ik als vierde na 19'57" Volgende keer beter."
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.