Enschede - Afgelopen weekeinde stond weer de jaarlijkse Batavierenrace op het programma. Deze (studenten)-estafetteloop van Nijmegen naar Enschede over 175,2 km telt 25 etappes waarvan 8 damesetappes en startte in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00:00. In totaal nemen 350 teams deel aan deze wedstrijd. Ook Falco Olivier en Erik Slomp doen met het vriendenteam uit Twente, Aeolus, al jaren mee en na de afgelopen 2 jaar 2e te zijn geworden was het nu hoog tijd om eindelijk de 3e overwinning te pakken. Dit jaar namen Mark Hakbijl en Arne Mulder ook mee om zo het team compleet te krijgen.  Daarnaast deed Karina Willems mee met het team van de Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente.
 
Aeolus pakt overwinning 41e BatavierenraceDe op papier grootste concurrent, S.N.O.T. uit Delft, kwam met een erg sterk nachtploeg aan de start en hadzelfs enkele Twentse toppers weten te strikken (Rene Stokvis en Wouter de Boer), maar de nachtploeg met Mark en Falco wist het verschil tot 2,5 minuut te beperken. In de ochtend en middagploeg liepen de lopers van Aeolus minuut bij minuut uit om zo uiteindelijk met een voorsprong van 10 minuten de 41e Batavierenrace te winnen. S.N.O.T. werd 2e, Appeltaart uit Breda (A.V. Sprint) werd 3e en zelfs de snelste universiteitenteams werden op een achterstand van minimaal 13 minuten gezet. Uiteindelijk was de gemiddelde snelheid over de 175,2 km zelfs 17,12 gemiddeld, sneller dan Aeolus ooit was. (Overzicht v/d tijden)
 
Falco en Mark in de nachtploeg.
Mark en Falco waren actief in de nacht en namen de 5e en 6e etappe voor hun rekening. Een week slechts na zijn opmerkelijke marathon debuut in Enschede legde Falco Olivier de 7,4 km rond 3 uur 's nachts af in 17,93 km/u en wist hiermee de etappe te winnen. Hij gaf het estafette-hesje over aan Mark die meteen de zware Rijn-brug bij Emmerich mocht beklimmen om daarna af te dalen naar 's-Heerenberg. De eerste snelle km heuvelop was zwaar en daarna was het volop doorbijten maar Mark finishte uiteindelijk in een mooie tijd in een gemiddelde van 16,85 km/u over 7,3 km. Een mooie rentree voor Mark 10 jaar na zijn laatste Bata-optreden.Voor de nachtploeg was het nu tijd om te gaan slapen en zich voor te bereiden op het feest.
 
Arne en Erik bouwen voorsprong nog verder uit in de ochtend.
Waar de ochtendploeg de voorsprong al naar 6 minuten had gebracht mocht Arne de middagploeg herstarten en zo zijn debuut maken op de Batavierenrace. Deze 19e etappe van 9,5 km met een verraderlijk bos-stuk op de Lochemse berg is (een van) de zwaarste etappe(s) van de Bata en er stonden dan ook enkele toppers aan de start. Arne startte rustig en liet Jorrit Cleij (Universiteit Nijmegen) en Pascal van Troost (erkend crosser, van S.N.O.T) even hun gang gaan maar passeerde op het zware stuk Pascal en naderde Jorrit. In de 2e helft was het volhouden en het gat met Jorrit beperkt houden om uiteindelijk te finishen als 2e in 18,45 km/u gemiddeld.
Enkele etappe's later begon Erik aan zijn 9e Batavierenrace. Sukkelend met een lichte blessure was de trainingsarbeid gering maar na een voortvarend begin was het een kwestie van het tempo vasthouden in het 2e deel tegen de wind in. Onder aanmoediginge van de twee meefietsende teamgenoten werd het verval beperkt en leidde het tot een extra 30 seconden voorsprong in een gemiddelde van 17,60 per uur over 8,8 km.
 
Hierna was het tijd voor het grootste studentenfeest van de Benelux waar het podium beklommen mocht worden door Aeolus om deze mooie overwinning te vieren. Na 2 jaar wachten is de 3e overwinning binnen in een prachtig gemiddelde van 17,12 km/u.
 
Karina Willems actief voor UT/Saxion team.
Op de 23e etappe nam ook Karina Willems deel aan de Batavierenrace. Op deze langste damesetappe van 7,1 km wist Karina een 13e tijd neer te zetten in een gemiddelde van 14,28 km/uur. Helaas wist het UT/Saxion team niet de mooie podiumplek van vorig jaar te herhalen en moest het dit jaar genoegen nemen met een 6e plek in het universiteitsklassement.
 
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.