Dit weekend is de al weer de laatste van de populaire voorjaarsmarathons. In Zeeuws Vlaanderen start Henk Smalbrugge als een van de favorieten, en in Enschede zullen de Borre de Gier en Falco Olivier aan de start staan. We kijken met Borre vooruit naar de marathon van Enschede.
 
Borre de Gier, hier in actie tijdens de StadshagenrunBorre de Gier, hier in actie tijdens de StadshagenrunBorre, je zou toch in Rotterdam starten? Ja, daar zou ik heen gaan, ja. Maar een marathon in de warmte is niet aan mij besteed. In de marathon van Zwolle afgelopen september had ik al na 28 kilometer geen benen meer, en ik heb daarom de weersvoorspellingen extra in de gaten gehouden. De vrijdagochtend had ik besloten niet in Rotterdam te starten. Tijdens "Rotterdam" was ik met de dochters in Apenheul, lekker weer! Als je voor een marathon kiest heb je meestal geen uitwijkmogelijkheden, nu had ik dat wel en dat is prettig. De weersomstandigheden voor dit weekend  worden prima, maar nu let ik verder niet meer op de voorspellingen.
En wat is je doel? Ik ga voor een tijd onder de ''magische" 3-uurs grens. Dat is al jaren mijn doel, maar ik heb heel lang gedacht dat het in niet in mijn bereik lag. In Terschelling heb ik vorig jaar 3:02 gelopen, in een stadsmarathon zou je dan 2 minuten sneller moeten kunnen lopen. Maar ja, een marathontijd dwing je niet af. Ik ga nu echt voor de tijd, van de natuur geniet ik wel weer tijdens de trainingen.
Wat is je strijdplan? Rustig starten in tempo ongeveer 4:10 per kilometer. Ik ga lopen met een groepje van ongeveer 6 man met dezelfde streeftijd. Falco loopt de eerste halve marathon met ons mee als superhaas. Vanaf 21.1k zal hij zijn eigen tempo kiezen. We moeten in dit groepje proberen samen te werken en het tempo zo gelijkmatig mogelijk te houden. Er zijn wel wat hoogteverschillen  dus enige variatie in tempo heb je dan heel natuurlijk. Heel fijn in Enschede is dat je zes eigen flesjes voor de verzorgingposten mag afgeven. Bij mij zit er een gelletje in opgelost met 250ml water. En halverwege een bouillonblokje. Tussendoor zijn er op ieder 2,5k nog drinkposten. Met name de eerste helft begin ik snel met drinken om de voorraden op peil te houden.
Het gerucht ging dat je bietensap hebt geprobeerd? Ja maar die heb ik toch maar teruggebracht naar de reform-winkel. Niet slim om bij een belangrijke wedstrijd te gaan experimenteren.
Is er nog speciale kleding nodig? Nee, gewoon wedstrijdsinglet en -broek. Als het 's ochtends fris is smeer ik de benen in met olie of Sportsbalm.
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.