HighlandsHighlandsBB-loper Arno Boekema liep afgelopen weeekend samen met ons toekomstige lid Frank Eggink de Mountain Highlander Marathon, een ultraloop door de Schotse Hooglanden. Hieronder zijn verslag.

Zaterdag - vroege start
Zaterdag de eerste dag vroeg op met, alvorens om 8.00 uur te starten, eerst nog een pittige wandeling van een klein uurtje naar de startplek in de Highlands toe en een eerste interview met de BBC, die dit jaar een uitgebreide reportage maakt van de HMM, de Highlander Mountain Marathon. De eerste dag moesten we 8 posten zien te vinden door gebruik te maken van kaart en kompas en de aan ons toegewezen coördinaten van de posten. Al met al m.n. voor mij een pittige dag. Het coordineren en navigeren en daarmee uiteindelijk het vlot vinden van de posten (zie bijgevoegde foto's) ging ons goed af, het lopen met de rugzak (ongeveer 7 kilo aan tent, survivalbag, brandertje, eten en een set droge runkleding) dwars door de zompige hooglanden van Schotland was wennen. Frank had al wat eerdere ervaringen, voor mij was het de maidentrip. ArnoArno
Doorbijten
Tot post 6 ging ik aardig mee, maar vanaf 6 tot de finish moest ik flink op de tanden bijten. Maar na 06:22:48 uur buffelen door weer en wind over rotsen, door heide en wetlands van de Schotse hooglanden, ploeteren tegen de bergen op en naar beneden denderen van de heuvels af, behaalden we moe maar voldaan na zo'n 25 km de eindstreep van die dag. Het tochtje over Loch Maree nabij Kinlochewe (finishdorp dag 2) in een snelle speedboat naar Midcamp was een mooie beloning. Zo ook het warme eten, de massage van de spieren en de drank in de grote tent van de organisatie.

Kamp
Aan het eind van de dag, toen alle deelnemende teams binnen waren, zorgden alle opgezette kleurrijke tentjes in midcamp (een tijdelijk kampement in de middle of nowhere) voor een feestelijk aangezicht. Na sneeuw- en regenbuien ondersteund door een fikse wind zorgde het doorgebroken zonnetje voor een aangename sfeer. Om 22.00 uur, toen het folk-bandje ophield met spelen en de laatste slok whisky was weggespoeld trok iedereen zich terug in de tentjes om zich op te maken voor een koude nacht. Onze survivalbags vielen tegen en halverwege de nacht moesten handwarmers en extra kleding een onderkoeld gevoel voorkomen.

Dag 2
Om 06.00 uur, na nog wat onrustige uurtjes draaien en spieren warmhouden mochten we eindelijk op om ons klaar te maken voor dag 2. Snel nog wat pasta en ander droogvoer weg werken, een tweede interviewtje met de BBC, spullen inpakken, kakken en inklokken voor de start. Direct na het inklokken (middels een chip die vast zit aan de pols) ontvingen we de coördinaten voor de posten van de tweede dag. Snel de coördinaten uitgezet op onze kaart en onze koers bepaald middels kompas voor de trip naar onze eerste post die dag. Vandaag beloofde een snelle dag voor ons te worden. Ondanks de stramme spieren (weet nu zo'n beetje hoe alle spiergroepen voelen en waar ze zitten konden we de leg van post 1 naar 2 flink hard lopen, vanaf de start naar post 1 was direct pittig met een steile klim omhoog het was dus erg aangenaam om even lekker hard te kunnen doordenderen. Ook dag 2 zou in het teken staan van het trotseren van zo'n beetje alle soorten ondergrond dat Schotland te bieden heeft. Wederom de zompige graspollen heuvels (5 minuten na de start op dag 1 tot aan de finish op dag 2 met natte voeten en schoenen gelopen!) maar ook rotsen, keien, sneeuwvelden, beekjes, gravel, heide en wat al niet meer.
 

Genieten
Ondanks dat we probeerden zo'n beetje continue te rennen of waar dat niet kon door de steilte of anderszins een vervelend parcours, hadden we ook aandacht voor de schitterende omgeving waarin we liepen. Die enorme uitgestrektheid, de vergezichten, de diverse meren en meertjes in de diepte beneden ons, het maakte dat we helemaal leeg in het hoofd geraakten. Ook deze dag 2 goed gecoördineerd waardoor alle posten snel gevonden werden en door ons enorme tempo, ik voelde me stukken fitter dan dag 1, kwamen we tegen het middaguur als tweede team die dag over de finish alwaar Frank en ik de laatste honderd meter voor de triomfboog door een cameraploeg van de BBC al mee lopend werden gefilmd en nadien werden geinterviewd. Moe maar vooral trots en voldaan genoten we van onze prestatie en die van de andere helden die nadien de gehele middag door druppelsgewijs over de finishlijn kwamen.   Mijn favoriete fotoMijn favoriete foto

Klassering
Ondanks onze snelle tweede dag maakte het in het overall klassement van Class D niets uit voor onze positie, we waren 8e en bleven 8e van de 28 teams. Ik kon m'n ogen ook haast niet geloven toen ik bij de prijsuitreiking vernam dat het winnende team van Class A (de Elite zeg maar, zij lopen per dag nog zo'n 7 km meer en maken daarbij ook nog meer hoogte meters omdat hun posten zodanig zijn ingepland) een gemengd team was. Met andere woorden geslacht lijkt dus niets uit te maken, petje af voor zo'n prestatie. Daar waar Frank en ik een totaal aantal kilometers van om en nabij de 46 door berg en dal hebben gemaakt dat weekend in een totaal tijd van 10:39:48 uur (dag 2 een tijd van 04:17:00 uur) volbracht het winnende team in dezelfde omstandigheden maar met meer km, hoogtemeters en lastiger te vinden posten de HMM in een eindtijd van slechts 11:37:36 uur!!!!! U ziet er kunnen voor een volgende keer nog mooie doelen gesteld worden.

En wellicht dat er na het lezen van dit stukje BB-lopers zijn die denken dat lijkt mij ook wel wat, ik nodig jullie van harte uit om mee te doen, hoe meer zielen hoe meer vreugd en de organisatie juicht internationale teams van harte toe. En wat de eindtijd uiteindelijk ook zal worden eenmaal het traject gelopen zal Schotland een onuitwisbare indruk op je hebben achter gelaten. En mocht ik weten waneer BBC e.e.a. uit zend dan laat ik dat graag weten. Hier meer foto's.
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.