Zondag 15 april 2012, klokslag half elf , een graadje of acht, windkracht vier en een mooi voorjaarszonnetje, vertrokken de duizenden marathonlopers aan hun race. Voor sommigen het debuut op deze afstand, voor anderen wellicht al de twintigste keer.
 
Aan de start ook drie BB lopers die zich de afgelopen maanden hadden voorbereid op dit evenement, Marten Bolt, Mark Hakbijl en Jeroen Bonhof. Mark in de sub '2'50-groep'
Mark Hakbijl liep in zijn debuut marathon naar een tijd van 2 uur en 49"01' De hele race heb ik vlak gelopen. Het stuk tussen de 12 en 25 km heb ik iets rustiger aan gedaan vanwege de tegenwind en kwam halverwege (21 km) door na 1 uur 24 min 30 seconden. Een marathon begint inderdaad na 30 km en dat was na 35 km echt te merken. Het kostte me steeds meer moeite en het voelde alsof ik langzamer ging. Dit was niet zo en ik bleef in de slotkilometers rond de 4 minuten lopen. Ik ben erg blij met dit resultaat", aldus een super tevreden  Mark Hakbijl.
 
Jeroen Bonhof begon optimistisch aan zijn tweede marathon en vertrok op een sub 2 uur 40 min. "De eerste 5 km gingen 45 seconden sneller dan gepland, wat me later in de race flink heeft opgebroken. Halverwege kwam ik nog wel door in 1 uur 18'40" maar ik kwam door de snelle start niet meer in mijn ritme en liep de rest van de race ook na de Erasmusbrug op 27 km achter de feiten aan. Na 31 km zat ik er helemaal door heen en finishte na 2 uur 45 minuten en 20 seconden op de Coolsingel. Er had meer ingezeten als ik de eerste 5 km rustiger aan had gedaan.", reageerde Jeroen direct na afloop.
Jeroen verbeterde zijn eigen persoonlijk record met bijna vier minuten (2 uur 49'08" en scherpte het clubrecord aan dat sinds maandag in handen was van Henry Visscher (2uur 45'54"  aan met 34 tellen.
Marten Bolt kwam uit op 3:10:58. "Terug in Zwolle, het ging redelijk: halverwege net onder de 1.30 uur (na 5k was ik al bijna een minuut langzamer dan in Amsterdam, laatste gedeelte zwaar af en toe gewoon gelopen i.v.m ademhalen,  toch tevreden en gezien mijn tijden op de kortere afstanden afgelopen half jaar na Marathon Amsterdam nog goed te noemen, het was mijn 2e beste tijd ever en ben redelijk tevreden. Sneller was te hoog gegrepen.20 Marathons volbracht!" noteerde Marten na de terugreis.
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.