Prachtige tweede plaats  de BB-lopersPrachtige tweede plaats de BB-lopersHet was ergens een klein beetje te verwachten dat herenteam 1 van de BB-lopers het moeilijk zou krijgen. Een aantal sterke lopers ontbraken, waardoor niet het meest ideale team aan de start stond. Met een achterstand van 1 minuut en 20 seconden finishte team 1 met een tijd van 2:27:59 op een tweede plek. Team ‘Altijd. Alles. Maximaal.’ eiste de titel voor zich op in de winnende tijd van 2:26:39. Het team werd vorig jaar nog tweede achter de BB-lopers, maar zag dit jaar zijn kans schoon. 

Eigenlijk had de Ekiden een week eerder moeten zijn. Waar het kwik vorige week nog rond de twintig graden Celcius uitkwam, was het zondag 1 april tijdens de estafettemarathon bitterkoud. Alle lopers waren het over een ding eens: er stond een hele hard wind, die zorgde voor flinke weerstand. Ook het publiek was zichtbaar kou aan het lijden. Met de handen diep in de zakken gestoken en de hoofden in de kragen was het niet bepaald een pretje om langs de zijkant te staan. Desondanks werd er flink geklapt en aangemoedigd, en stegen er zo nu en dan indianengeluiden op uit het publiek als een ploeggenoot de laatste 300 meter inging.

Kippenvel ondanks achterstand
Het herenteam begon veelbelovend in de nieuwe flitsende blauw-oranje clubkleding aan de race, met Henry Visscher als beginloper. Met een tijd van 17:09 liep hij zes seconden harder dan vooraf ingeschat. Met maar een kleine negen seconden achterstand op ‘Altijd. Alles. Maximaal.’, lag de wedstrijd nog helemaal open. Tweede loper Erik Slomp leverde tijd in op de nummer twee van A.A.M. Opvallend daarbij was dat de derde loper van dat team relaxt startte, en al van de baan af was toen Slomp de baan pas op kwam lopen. Met een achterstand van 1:39 minuut was het de taak aan Mark Hakbijl om dat weer recht te breien.

Mark’s finish bezorgde BB-toeschouwer Bertus Gazenbeek “kippenvel”. Met gebalde vuisten van trots zag hij toe hoe Mark met een voorsprong van 52 seconden de Tasuki  aan zijn coach BB overhandigde. Een goede prestatie, want hij liep nog niet eerder 17:13 minuten. Al grappend: “laat die marathon maar zitten, ik ga 5 kilometers lopen”.
 
Henry Visscher loopt een sterke wedstrijdHenry Visscher loopt een sterke wedstrijdVergeefse inhaalrace
De zenuwen waren coach Berthold aan het wit weggetrokken gezicht af te lezen. Uiteindelijk gaf de coach na 34 minuten en 59 seconden het lintje over aan Stef Riemens. “Rob Detert Oude Weme (32:31 minuten) liep gewoon hard, ik liep een minuut sneller dan verwacht, wat goed is met deze harde wind, aldus BB. Als Arne Mulder “in de wei is” moet hij 1:34 minuut goedmaken op A.A.M. Dit leek bijna onmogelijk, gezien de tegenstander van formaat, Ard Vlooswijk. Arne loopt nog 14 seconden op Vlooswijk in, maar eindigde met 1:20 minuut achterstand in een tijd van 24:06 minuten. “Ik vind het heel erg jammer dat ik niet sneller heb gelopen, ik had echt onder de 24 minuten willen zitten”, aldus de enigszins teleurgestelde slotloper.

Ook herenteams 2 en 3 zetten een goede prestatie neer. Team 2 (10e) liep de vooraf geschatte tijd van 2:46:40 en team 3 (13e) liep zelfs vier minuten sneller dan werd verwacht. De dames eindigen als 5e en liepen 3 uur, 15 minuten en 39 seconden. Een kleine twee minuten langzamer dan geschat. Coach BB is al met al “tevreden over alle teams”. “Alle teams hebben volgens tijd gelopen en er zat gewoon niet meer in. We hebben genoten van een prachtige dag met mooie sport".

Zeven persoonlijke records
Er sneuvelden ook nog zeven pr's deze dag: Henry Visscher, Mark Hakbijl, Retse van de Berg, Rutger Jan Lusseveld, Diederik Verhoef, Dick van Os en Lian Geuze waren diegene die boven zichzelf uit wisten te stijgen. Dit ondanks de harde tegenwind.

Linkjes naar de uitslagen en naar de foto's (door oa Rietje en Wilmke) in ons fotoalbum.
Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.