Het blijkt nog niet zo gemakkelijk om een snel team samen te stellen voor de 19e editie van de Ekiden Zwolle. De vorming van herenteams twee en drie en die van het vrouwenteam is al een tijdje klaar, het snelste team is echter pas sinds woensdag compleet. ekiden 2011ekiden 2011

De eerste flinke tegenvaller was het afhaken van Hans Lindeboom. De clubrecordhouder op de halve marathon, vijf en tien kilometer meldde zich vorige week af, vanwege een blessure aan de achillespees. ‘Het gaat slecht ermee, ik kan voorlopig helemaal niks meer’, met die woorden lijkt de jonge atleet een poosje uitgeschakeld. Een flinke domper voor het team dat zondag 1 april de zege voor zich hoopt op te eisen. Maar Lindeboom is niet de enige die niet aan de start verschijnt, ook Falco Olivier, die onlangs zijn tijd op de 10km aanscherpte tot 34:13 minuten, Jeroen Bonhof en Henk Smalbrugge doen om uiteenlopende redenen niet mee.
 
Tijdanalyse
Een kleine analyse van de te verwachten tijden van team een, dat vorig jaar nog eerste werd, maakt een gezamenlijke tijd van 2:26:30 uur. Ten opzichte van de tijden vorig jaar, kan het herenteam alsnog hopen op de overwinning. De tweede plaats werd toen opgeëist door "Altijd. Alles. Maximaal" met een tijd van 2:30:52 uur. Het BB-team klokte 2:26:07 uur. Dit is natuurlijk wel vanuit het standpunt gezien dat er dit jaar rond dezelfde tijd wordt gelopen.

Volgens trainer Berthold Berger 'is er nog steeds kans op een overwinning voor herenteam een. Het hangt echt van de tegenstander af. Het team van "Altijd. Alles. Maximaal." is ook sterk'. Om de winst te behalen denkt de trainer dat er '2:25' moet worden gelopen. 'Het kan zomaar zijn dat er ook een aantal snelle lopers bij de andere teams uitvallen, dan wordt de winnende tijd ook langzamer'.
  
Kanttekening
Team twee behaalde vorig jaar een verdienstelijke vijfde plaats en heren 3 zette een nette negende plaats neer. De vrouwen wisten knap tweede te worden. Allen in de categorie 'wedstrijd'. Als alledrie de teams rond de te verwachten tijd lopen, zitten er respectievelijk dezelfde plaatsen in als vorig jaar. 

Bij het vrouwenteam plaatst BB nog wel een kanttekening: 'de dames gaan dit jaar naar verwachting niet zulke hoge ogen gooien. Ze missen de sterkste loper Lieve Tollet (vorig jaar nog goed voor 38:27 minuten op de 10km). Hac'63 en PEC zijn twee snelle teams die onze dames flinke tegenstand gaan bieden. Ik verwacht eerlijk gezegd geen podiumplaats voor het vrouwenteam, al blijft de kans van wel altijd aanwezig'.   

Vette prijzenpot
Het evenement lijkt populair te zijn, gezien het verbroken record van 152 deelnemende teams. Vorig jaar was er al een stijging te bemerken ten opzichte van 2010, van 116 teams naar 145 teams. Dit jaar zijn dat er dus vooralsnog zeven teams meer. Een team bestaat uit zes personen die gezamenlijk 42,2km lopen. Om de prijzenvetpot hoeven de teams het in ieder geval niet te doen, met een wisselbeker en een medaille bij winst is dat nogal karig te noemen. Uiteraard speelt de eer van het winnen hierin een grotere rol.
Volg ons Weekend Race report op twitter.com/bblopers.