Vraag een willekeurige loper wie hij vooral niet wil tegenkomen tijdens de halve marathon. Of als het dan toch moet, dan het liefst zo dicht mogelijk bij de finish op de Grote Markt. Het is man met de hamer. Want hij staat altijd daar waar je hem niet verwacht en vluchten kan niet meer. Hoe hard je ook probeert. De regionale toppers hebben de man met de hamer niet gezien. Een behouden begin ligt hieraan voornamelijk ten grondslag.

Simon Visser, de atleet van Isala'96 uit Kampen, is de snelste uit de regio en passeert na 1.16.33 de finishlijn op de Grote Markt. ,,Normaal gesproken start ik te snel. Mijn trainer had me daar eerder op de dag al voor gewaarschuwd. Zodra je wat rustiger start, ben je beter in staat dat tempo tot het einde toe vast te houden. Ik had stiekem gehoopt op een 1.15, desondanks heb ik ook nu nog sneller gelopen dan vorig jaar. Bovendien regent het achterblijvers in de laatste ronde. Daar moet je je op concentreren en ik heb daardoor toch wel behoorlijk wat tijd verloren. De tweede ronde is doorgaans het zwaarst, maar omdat ik nu samen met Joep Emmen en de Belg Chris Moreau liep, konden we elkaar mooi afwisselen. We manoeuvreerden vlotjes langs de langzamere lopers. Eerder dit jaar in Zwolle-Zuid (10 mijl) en in Ommen (Stationloop) moest ik Joep nog voor laten gaan. Nu was het gelukkig andersom.” Joep Emmen (av PEC-1910) liep zelf overigens naar een zeer verdienstelijke 1.16.54.

Een kleine minuut later kwam Joris van de Meent uit Heerde over de finish. ,,Toen het zo begon te regenen, zat ik al lekker droog in de auto. Nee, de man met de hamer heb ik niet gezien. Doordat het zo druk was op het parcours, kon ik de ideale lijn niet altijd volgen en moest geregeld uitwijken. Op de Hortensiabrug liepen ze soms wel met vijf man op een rij. Ik zag bij de finish op mijn GPS dat ik ruim 200 meter extra gelopen had. Toch wel balen, want ik had zeker nog wel sneller gekund. Tijdens de race zit ik trouwens de hele tijd te rekenen. Wat moet ik lopen na 10 kilometer en wat na 15 kilometer? Verbaal spreek ik mezelf wel eens even toe. En dat gaat niet altijd even vriendelijk haha.” 

HenryHenry

Ook Henry Visscher finisht op tijd, in 1.18.57. De atleet van BBlopers uit Zwolle kreeg op de Burgemeester Roelenweg nog een gelletje en wat drankjes toegestopt door zijn teamgenoten. ,,Dat hadden ze prima geregeld inderdaad. Ik was precies twee minuten sneller dan een maand geleden in Raalte, toen ik ook al een PR op de halve marathon liep. Vorig jaar kreeg ik in Zwolle al na een paar kilometer een beste tik van de man met de hamer, dus ik ben bewust maar wat meer met de handrem er op gestart.

De laatste ronde kon de gashendel dan eindelijk open worden getrokken en omdat ik voor mijn gevoel redelijk soepel kon blijven doorlopen, had ik dat eigenlijk wel wat eerder kunnen doen. Her en der heb ik me wel door de hordes achterblijvers heen moeten wurmen, maar dat hoort erbij. Met name het stukje vanaf het Kerkbrugje tot aan de Mediamarkt was genieten en gezien het feit dat je hier inderdaad geen ideale lijnen kon lopen kan ik niet anders dan zeer tevreden zijn.”

Volg ons weekend race report op twitter.com/bblopers.