Wijthmenerplascross

Na dagen voorpret, onder andere in een mooi artikel in de Stentor en op Sportief Zwolle, was het dit weekend tijd voor de eerste Wijthmenerplascross. De organisatie van deze cross ligt in de handen van AV PEC en BB-Lopers en is onderdeel van de Gelders Overijsselse Kampioenschappen. De organisatie mocht na afloop vele complimenten ontvangen. Het was strak georganiseerd en de parcours bouwers (Joep Emmen en Erik Slomp) hebben er een pittig en uitdagend rondje van gemaakt. Er werd door sommigen zelfs al gesproken van een NK-waardig parcours.

Dat parcours werd vanaf 10:30u bestormd door de jongste jeugd. Vanaf 12:45 was het tijd voor de eerste BB-Lopers om acte de presence te geven. Op de korte cross (2500m) stonden meerdere clubgenoten aan de start. Voor Arne te Nijenhuis was het zijn eerste wedstrijd onder de BB-vlag. Arne heeft altijd veel op de baan gelopen, maar voelt zich op gras en zand ook prima en eindigde op een nette 5e plek. “Ik werd wel verslagen door een vijftienjarige”, zei hij met een glimlach na afloop. “Maar ik ben tevreden met deze prestatie.” Maarten Nieuwenhuis moest het stof eerst van zijn blauwe singlet af kloppen. Na een lange blessureperiode maakte Maarten zijn rentree en deed dat heel verdienstelijk. “Ik heb heerlijk gelopen en ben blij dat ik na de blessure weer terug ben.” Enkele BB-Loopsters liepen ook de korte cross en ook hier konden de parcoursbouwers een compliment in hun zak steken “Wat een leuk parcours”, glimlachte Malou Eisen na afloop.

Om 14:00u was het tijd voor de lange cross. Voor de dames en de iets minder jonge mannen betekent dit 7500m (3 rondes). De jonge mannen lopen vier rondes van 2500m.

Op de lange cross was Erik Bolding een klasse apart, vanaf het eerste moment liep hij weg bij de concurrentie en wist met anderhalf minuut voorsprong te eindigen op de eerste bij de mannen 40, oud-clubgenoot Erik Driesen. Eerste BB-loper bij de lange cross was Remco Akse. Hij vocht een mooi gevecht uit met Marcel de Bats. “Hij probeerde het een paar keer op de bult, ik een paar keer op het strand, maar we kwamen beiden niet weg. Toen heb ik gewacht op het einde en gegokt op mijn eindsprint. Ik heb echt weer lekker gelopen”, aldus een opgetogen Remco. Speaker van dienst, Frankwin Mussche, probeerde Mark Hogeboom al vroeg uit de tent te lokken door te zeggen dat hij aan het plakken was bij Rob Goutbeek en hem de laatste 100 meter voorbij wilde lopen. Zover kwam het niet, omdat Rob net iets sterker was in de laatste ronde en Mark geen kans gaf. “Na vorige week de halve heb ik mijzelf hier niet over de kop gelopen. Ik vond het echt een heerlijk parcours en heb genoten”, sprak Rob tijdens het uitlopen. Gert Versteeg had gehoopt net iets meer te kunnen profiteren van Rob en Mark, maar liep net op een te grote afstand. “Na drie kilometer zat ik al hoog in de ademhaling. Je komt nooit echt lekker in je ritme. Ik heb toch nog wel een paar plekjes kunnen opschuiven”.

Bij de lange cross kwamen twee BB-dames op het podium terecht. Tess Boekema, vooraf al bestempeld tot favoriete, maakte haar rol waar en wist als eerste onder de Klaverblad-boog door te komen. Op een halve minuut achterstand finishte Gerja Zielman. Vooraf gaf ze nog aan dat crossen niet haar favoriete onderdeel is.* Achteraf denkt ze daar hopelijk heel anders over. Bij de mannen 50+ liepen Roelof Rekker, Izak Hiemstra en Stef Riemens de 7500m. Izak heeft enorm genoten van de cross. “Super leuke cross, heel leuk parcours en prima georganiseerd. Volgend jaar weer!”.

* Rectificatie: Dit werd verkeerd geïnterpreteerd door uw verslaggever. Gerja houdt heel erg van crossen, alleen na de halve marathon van vorige week, had ze nu iets minder zin dan normaal.

Ontspannen voor de start 

De start

Lieve over het strand

Het volledige pak nog dicht bij elkaar

Job over het strand

Symbool van deze cross

Haarlerbergcross

Ook op zondag was er een cross. Het Sallands Cross Circuit is traditioneel gestart met de Haarlerbergloop. Een van de mooiste en zwaarste van het circuit. Dit was een reden voor Jeroen ten Klooster en Martijn Schakelaar om naar het Sallandse kerkdorp af te reizen. De omstandigheden waren vandaag geweldig. Daardoor was er veel sfeer boven op de berg. “De eerste vier kilometer zijn hier het zwaarst, je gaat hier veel omhoog namelijk”, aldus Martijn Schakelaar die de eerste vijf km rustig begon omdat hij gisteren ook Zandenplas liep. “De laatste twee gaan lekker naar beneden en kun je lekker doorzetten, dat heb ik dan ook gedaan.”. Dat bewijst zijn negatieve split ook.

Jeroen ten Klooster mocht op het hoogste schavot plaatsnemen in de categorie Mannen 40. Zoals we Jeroen kennen liep hij een strakke race en hield hij bijna 20 seconden over op zijn achtervolger Paul Pegge.

 

 

Wijthmenerplascross
Korte cross 2500m 
Arne te Nijhenhuis 8:56
Bram Rouwen 9:14
Maarten Nieuwenhuis 9:40 (2e M40)
Stefan Koopman 9:54
Malou Eisen 11:01 (3e Vsen)
Nardie Mulder 11:31

Lange cross 7500m
Tess Boekema 31:33 (1e Vsen)
Stef Riemens 31:50 
Izak Hiemstra 31:57
Gerja Zielman 32:11 (3e Vsen)
Lieve Tollet 33:12 
Rianne Niewold 37:28
Roelof Rekker 39:27

Lange cross 10.000m
Remco Akse 38:02
Rob Goutbeek 38:56
Mark Hogeboom 38:59
Gert Versteeg 39:29
Job van Iersel 44:06
Matthijn ten Doeschot 44:56

Haarlerbergloop
Jeroen ten Klooster 39:16 (1e M40)
Martijn Schakelaar 39:53