Het marathon seizoen is een paar weken geleden afgetrapt toen Kenenisa Bekele op een haar na het wereldrecord in Berlijn mistte. Vorige week keek de hele wereld naar de uitzonderlijke prestaties van Eliud Kipchoge en Brigid Kosgei. Nadat Kipchoge de magische afstand had afgeraffeld in één uur, negenvijftig minuten en veertig seconden, sprak hij de woorden die nog lang zullen nagalmen in hardloopland: Nu Human Is Limited. Dat bewees Brigid Kosgei door als eerste vrouw ooit onder de twee uur en vijftien minuten te duiken. Het wereldrecord uit 2003, op naam van Paula Radcliff, werd derhalve verpulvert. En zo gaan we een nieuw tijdperk in.

In één van de hardlooppodcasts die Nederland rijk is hoorde uw verslaggever dat deze prestaties ook invloed gaan hebben op de komende najaarsmarathons. Wat we voor afgelopen weekend voor onmogelijk hielden, blijkt ineens mogelijk. No human is limited. Dat willen twee BB-Lopers komend weekend gaan bewijzen.

 

Vincent Buitenhuis, die veel van zijn trainingskilomters in bijzondere vormen (driehoeken, afgeronde rechthoeken) in en om Rouveen heeft gelopen staat deze week aan de start in het Baskenland voor de marathon van Bilbao. De marathon, die in de avond gelopen leidt Vincent door de hele stad en kenmerkt zich vooral door zijn glooiende parcours. De marathon start in één van de mooiste voetbalstadions van Spanje, het San Mamés, thuishaven van Athletic de Bilbao en eindigt bij het Guggenheim museum.

Bilbao wordt de derde marathon voor Vincent. De eerste liep hij in 2016 in Oslo. Met een groepje uit Rouveen hadden ze het idee opgevat om te lopen in Oslo en dat viel in de smaak. “Het enige wat ik daar vergeten ben is echt te genieten van de marathon, dat wil ik hier in Bilbao sowieso wel gaan doen”. Naast genieten hoopt Vincent ook onder de magische drie uur te lopen. “Mijn voorbereiding hierop was goed. Ik ben uitstekend begeleid door de trainers, heb mijn trainingen goed kunnen draaien, geen noemenswaardige blessures gehad en kon het schema goed volgen. Al met al hoop ik vooral op een mooie marathon waarbij iedereen van mijn groep de finish haalt en kan terug kijken op een mooie ervaring.”

 

Jos Boomsma reist af naar onze hoofdstad voor zijn marathon. Sinds vorig jaar is Amsterdam officieel de snelste marathon van Nederland en daar hoopt Jos gebruik van te maken. Hij heeft in de voorbereiding, per ongeluk, al bewezen dat de afstand voor hem geen probleem is. Tijdens een lange duurloop in en om Vaals draaide hij de cijfers van zijn doel (34) om en liep plots 43km.

"In 2011 liep ik in Amsterdam mijn eerste marathon", tekent Jos vrijdagmiddag op. "Ik had geen idee hoe ik een marathon moest lopen en dacht dat het niet zo moeilijk was. Nou, dat heb ik geweten. Na 7 km begon ik te twijfelen, bij 10 km was ik al kapot en bij 35 km was ik aan het joggen. Ik ga nu voor een andere ervaring". De voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor Jos. Eerste drie weken was hij nog wat ziekig en vermoeid. Daarna heeft hij heerlijk kunnen trainen en heeft hij alleen wat aanpassingen gedaan in verband met de warmte. Heel veel duurtrainingen stonden er voor hem op het programma. Deze keer geen wedstrijden in de voorbereiding gelopen, daar zit enige onzekerheid. Maar al met al is het gevoel heel goed. Als er gevraagd wordt naar zijn doelstelling, denkt ook Jos aan Kipchoge: “Onder de drie uur!” No human is limited.