De Berkumloop trekt ieder jaar veel lopers en dat was dit jaar niet anders. 1700 fanatiekelingen stonden aan de start. Meer dan dertig van deze lopers liepen in het BB-blauw tijdens deze officieuze start van het najaar. Traditiegetrouw biedt de Berkumloop de keuze uit de vijf (komma één) en tien kilometer en is het een prima wedstrijd om te zien waar men staat qua conditie en vorm. Conclusie na de wedstrijd is dat menigeen heel goed onderweg is, getuige de vele podiumplekken en een paar prachtige PR's. 

Op de vijf kilometer maakte Vivienne Morssinkhof, Malou Eisen en Bram Rouwen hun BB-Lopers debuut. Malou luisterde haar debuut op met een mooie vijfde plek (podium in Berkum) en een tijd van 21:31. Vivienne finishte een klein minuutje later op een tiende plek. Bram Rouwen finishte bij de mannen op een achtste plek in een tijd van 17:14.

Naast Malou op het podium stond Anja Esveldt die getuige haar 21:16 weer helemaal op de weg terug is. Met deze tijd was ze bijna een minuut sneller dan een jaar terug bij de Berkumloop. 

Bij de mannen werd er ook hard gelopen op de kortste afstand en was er veel blauw van voren te zien. Joep Emmen kon de versnelling van Michel Veldman in de laatste kilometer net niet pareren, maar werd met een daverend eindschot heel knap tweede. Bij hem op het Berkum-Podium mocht Remco Akse zich melden die op zijn beurt Mark Hakbijl net voor bleef. Zoals de laatste tijd wel vaker moesten beiden heren uithijgen op de straatstenen.

Waar er veel blauw op straat was bij de korte afstand, was dat op de tien kilometer nog meer. Veel BB-ers kozen voor deze afstand en ook hier werd er hard en in de prijzen gelopen. 

Lieve Tollet en Hellen Berger-de Vries zijn bekend met het podium in Berkum. Ook bij de 2019 editie mochten zij beide het podium weer betreden. Hellen was (na een blessureperiode) al weer bijna een minuut sneller dan vorige week (plek 5) en Lieve belandde met een mooie 38:51 op de derde plek. Annemiek Klein liep zichzelf de top 10 in met 44:17 en was daarmee dik een minuut sneller dan haar 10km in Dedemsvaart. Nardie Mulder, die in de voorbeschouwing op Sportief Zwolle (https://sportiefzwolle.nl/hele-familie-mulder-aangestoken-prachtig.html) al liet aantekenen richting haar PR te willen lopen, heeft woord gehouden door in een hele mooie 44:47 de twee rondjes van Berkum te voltooien. Niet ver achter Nardie liep Germien Krul ook naar een persoonlijk beste tijd op de 10 km. Ze liep een hele dikke minuut sneller dan haar oude tijd en zette de klok stil na 45:22. 

Bij de mannen was het achter de ontketende Keniaan Hillary Kipkoech (29:17) Erik Slomp die de eer van de wijk verdedigde door een derde plek te bemachtigen. Erik heeft na een blessureperiode de trainingen weer opgepakt en gaat in een mooi stijgende lijn richting topvorm. Binnen de minuut van Erik finishten  Bredewold (4e) en Rob Goutbeek (6e) in het sfeervolle finishvak. Marco van Eijk maakte van deze dinsdagavond een hele mooie dinsdagavond door voor het eerst in zijn carrière door de 39 minuten grens te breken. Met 38:55 liep hij een toptijd.

Uitslagen zijn te vinden op: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2019091050687&tl=nl&zk= 

Veel blauw op straat

Marco van Eijk op weg naar zijn PR

Nardie op weg naar haar PR