“Laten we sport nog nadrukkelijker omarmen. Een maatschappelijk fenomeen waarmee we onze samenleving kunnen inspireren. En verenigen. Waarmee we een beter Nederland kunnen bouwen.” Dat zei, destijds nog kroonprins, Willem-Alexander tijdens zijn speech in december 2012 bij de ontvangst van de Olympische en Paralympische medaillewinnaars in het Paleis op de Dam. Dat onze koning een sportfanaat is schuift hij niet onder stoelen en banken en sinds zijn aantreden zijn er dan ook in de regio heel wat hardloopevenementen op Koningsdag bijgekomen. Zijn trouwe onderdanen van de BB-Lopers trokken er dan ook massaal op uit om navolging te geven aan de woorden de Koning.
 
Koningsloop Wijhe
Op vrijdagavond voorafgaand aan de Koningsnacht werd er voor de 5de keer hardgelopen in Wijhe. Dit jaar was het parcours zelfs officieel gecertificeerd door de KNAU. De 5- en 10 kilometer starten tegelijk door het zoals de organisaties het zelf noemt: ‘de crème de la crème’ van Wijhe. Voor het feesten was het misschien wat aan de koude kant, maar om hard te lopen was het fantastisch weer. En zo werd er flink ‘geknald’ op deze verschillende afstanden.
In voorbereiding op de BB-Lopers Baanclassic traint hij momenteel voor het snellere werk en dat kon hij hier vanavond in Wijhe meteen in de praktijk brengen. Op de 5KM kwam Mark Hogeboom als snel aan de leiding en eenmaal aan kop, dan geef je het niet snel meer weg. Hij finishte dan ook als eerste en mocht op het hoogste schavot plaatsnemen.
 
Mark Hogeboom wint de 5KM in Wijhe

Maar daarachter werd ook heel hard gelopen. Frankwin Mussche is nog herstellende van de marathon, maar hij durfde het alweer aan. Niet onverdienstelijk werd hij eerste bij de mannen 40+ in een steady gelopen 5km.
Ook Marcel de Ruiter stond weer eens na lange tijd aan de start en kwam over de finish in 19:43. Hiermee was hij alweer 30’ seconden sneller dan in Berkum. Dat belooft veel goeds voor de andere wedstrijden dit jaar.
Bij de dames stond Gerja Zielman aan de start. In een supertijd van 18:52 liet ze de andere dames ver achter haar en zo won zij de 5KM bij de dames.
Niet onvermeld mag blijven dat Dick samen met zoon Sam ook meeliepen bij de 5KM. Met een glimlach kwam de telg uit de familie van Os over de finish binnen de 27 minuten. Hardlopen zit dus wel degelijk in het bloed en dit aanstormend talent zullen de scouts van de BB-Lopers de komende jaren dan ook goed in de gaten gaan houden.
Op de 10KM werden er ook mooie tijden gelopen door Rob Goutbeek en Maurits Bloem. Ferry moest helaas door kramp in de buik uitstappen. Rob maakt sinds zijn lidmaatschap een stormachtige ontwikkeling door. Ook vandaag was hij voor velen onnavolgbaar, een flinke strijd moest hij leveren met Thomas de Vos uit Deventer. Bijna had hij nog gewonnen, maar in een nieuw PR van 35:34 werd hij tweede. Maurits maakte het podium compleet op de derde plaats in 38:04.
 
Rob loopt een PR en staat samen met Maurits op het podium
 
Alle uitslagen
5KM:
Mark Hogeboom: 17:40
Gerja Zielman: 18:52
Frankwin Mussche: 19:12
Marcel de Ruiter: 19:42
Sam van Os: 26:42
Dick van Os: 26:26
 
10KM:
Rob Goutbeek: 35:33 (PR)
Maurits Bloem: 38:04
 
Stadsloop Hattem
Terwijl de Koning zijn defilé afnam in Amersfoort, gingen er tegelijkertijd ook verschillende loopjes van start. De stadsloop in Hattem bestaat al een paar jaar. Een leuk parcours over de wallen van Hattem. De regen stopte net op tijd voor de start van de 5km. Voor het derde jaar op rij wist Retse van der Berg op het podium te komen. Na eerder brons en goud, was het dit keer zilver. Hij moest al snel lossen bij een veel te sterke Sander Kloosterziel van AV Pec. Desondanks wist hij zijn tweede plaats vast te houden op dit snelle parcours en finishte in 17:44. De uit Hattem afkomstige Martijn Schakelaar wist hem nog aardig lang bij te blijven. Van herstellen van een marathon was bij hem geen sprake. Drie weken geleden liep hij nog een marathon, maar vandaag liep hij in de supercompensatie de klinkers uit de straat in Hattem. Hij werd eerste bij de masters in 18:13. Die 17’ komt er alweer voor hem aan. En passant startte hij ook nog met een ‘big smile’ op de 10km. Ook deze afstand rafelde hij nog even af in 42:44. Wat een loopkanon! Erik Makkinga loopt ook graag hier in Hattem. Een paar jaar geleden liep hij hier zijn snelste tijd op een 5KM en vandaag werd dat zijn second best. In 19:32 kwam hij over de finish. Na afloop toonde hij zich dan ook erg tevreden. Frank van Bruggen was er een tijdje uit. Maar na de wedstrijd in Zwolle Zuid had hij er wel weer zin in om ook vandaag weer even te knallen. En dat deed hij. Al hardlopend door Hattem kwam hij over de finish in 21:28. Dat biedt voor hem de komende periode heel veel perspectief.
 
Retse van der Berg en Erik Makkinga liepen een prima race in Hattem
 
Uitslagen 5KM:
Retse van der Berg 17:44
Martijn Schakelaar 18:13
Erik Makkinga 19:32
Frank van Bruggen 21:28
 
Uitslagen 10KM:
Martijn Schakelaar 42:44
 
Koningsloop Hasselt
Sinds 2 jaar organiseert de Trainingsgroep Het Zwartewater in samenwerking met de Oranjevereniging Hasselt, én meerdere sponsoren de 'Koningsloop' op een uniek KNAU gecertificeerd parcours! Door de prachtige oude stad wordt een snelle race georganiseerd. Vele regionale toppers stonden hier dan ook aan de start om voorafgaand aan het grote feest nog even de longen uit het lijf te lopen. Zo ook Michel Blauwgeers. Op de 5KM wilde hij gebruik maken van zijn supercompensatie van de halve marathon van Enschede. Onlangs liep hij daar een dik PR. Met hernieuwd zelfvertrouwen stoof hij over het parcours en wist nog bijna zijn PR te verbeteren. Met een prachtige eindtijd van 17:55 behaalde hij ook nog eens het podium bij de Masters. Andre Gijsendorffer is normaliter meer van de lange afstand, maar vandaag bewees hij ook het korte werk prima te beheersen. In een tijd van 18:17 kwam hij over de finish in Hasselt.
 
Michel Blauwgeers loopt een supertijd in Hasselt en wordt tweede.
 
Ook op de 10KM werd prima gepresteerd. Danny Koppelman van ACO van Gelderen was vandaag oppermachtig en onnavolgbaar voor de rest van de kopgroep. In een tijd van 30:23 laat hij zien echt mee te kunnen gaan doen met de top in Nederland. Hem wacht een grote toekomst in de hardloopsport. Als eerste BB-Loper kwam Kasper Bisschop over de streep. Hij verkeert momenteel in een stabiele vorm, na de halve van Harderwijk die uiteindelijk geen halve was, liet hij vandaag zien dat hij het de concurrentie nog altijd moeilijk kan maken. In 35:05 kwam hij over finish. Maurits Hoonhorst stond ook weer eens aan de start van een hardloopwedstrijd. In de zomers focust hij zich normaliter op de triathlon. Maar een snelle 10KM wedstijd is ideaal in deze voorbereiding. Na een mooie wedstrijd liet hij de klok op 37:51 stilzetten. Een mooie eindtijd met een mooi perspectief voor komend (triathlon) seizoen.
Erwin Kreule en Ronnie Krul zijn inmiddels al een paar maanden lid bij de vereniging. Hun doel was sneller worden. En zoals bij de meesten die zich aansluiten komt dat al na een paar maanden. Erwin Kreule liet ook vandaag weer zien in topvorm te zijn. In Hasselt verpulverde hij zijn PR en scherpte het aan tot 38:51! Waar gaat dat naar toe. Ook Ronnie verkeert in een prima vorm. Nog geen PR-vorm maar met 43:17 liep hij een tijd met perspectief.
 
Kasper Bisschop wordt tweede op de 10KM in Hasselt.

Alle uitslagen:
5KM
Michel Blaauwgeers 17:55
André Gijsendorffer 18:17
 
10KM
Kasper Bisschop 35:03
Maurits Hoonhorst 37:51
Erwin Kreule 38:51 (PR)
Ronnie Krul 43:17
 
Wallenloop Elburg
Ook in Elburg kan er gestart worden op deze Koningsdag. Dit parcours loopt inderdaad zoals de naam al zegt deels over de wallen. Na een rondje buiten af, waar de wind nog even flink kan opsteken, buig je weer terug naar Elburg en kom je over de finish in het mooie centrum van deze oude vissersplaats. Niemand minder dan naamgever van de club Berthold Berger stond hier samen met zijn schoonvader Tjibbe de Vries aan de start. Berthold kende helaas het afgelopen jaar veel blessure leed. Langzaam krijgt hij echter het ritme weer te pakken. Na vooral in vorm te blijven door ‘s-morgens vroeg voor het werk nog op de hometrainer te klimmen, bouwt hij nu KM voor KM weer op. Hij leverde vandaag dan ook een puike prestatie voor over de finish te komen in 18:58. Tjibbe de Vries kwam een kleine minuut later dan hem over de streep in een tijd net onder de 20 minuten: 19:56. Zo werden vader en schoonzoon 4e en 5e in hun categorie. Een mooie prestatie op deze Koningsloop.
 
Uitslagen
Berthold Berger 18:58
Tjibbe de Vries 19:56
 
Marathon Hamburg
Willem-Alexander had ook aanleg voor duursporten. Na het voltooien van de Elfstedentocht, liep hij in 1992 de marathon van New York. Aan de zijde van onder meer oud-wielrenner Gerrie Knetemann voltooide hij de 42,2 kilometer in een tijd van 4 uur, 32 minuten en 21 seconden. Onze koning is overigens geen lid van onze vereniging, maar mocht hij ooit nog eens overwegen om zijn PR op de marathon te verbeteren, dan is hij uiteraard van harte welkom.
 
‘Ben ik van Duitse bloed’ moet Jos Boomsma gedacht hebben toen hij zich in inschreef voor de marathon van Hamburg. Met dat in gedachten verliet hij de oostgrens van ons land en liet de oranje gekte ver achter zich. Na een uitermate goed opgebouwde voorbereiding en met de nodige trainingskilometers en koolhydraten stond hij in Hamburg aan de start. Geheel vlekkeloos verliep dat niet, hij vergat namelijk zijn horloge. ‘Ik liep dus lekker op gevoel en dat ging lekker maar soms ook te hard.’ Liet hij na afloop weten. ‘Bij km16 moest ik helaas een sanitaire stop maken, waarschijnlijk viel een gelletje verkeerd. Maar gelukkig slechts een paar 100mtr mentaal slecht gezeten en was ik weer redelijk snel hersteld.’ En zoals elke marathonist weet: Een marathon start na 30 km en tot 35k ging het goed alhoewel zijn benen langzaam verzuurde. De laatste 5km was dan ook puur op karakter. En dat is heel knap. Maar uiteraard kwam hij superblij over de finish want hij verbeterde zijn tijd met maar liefst meer dan 11 minuten. Een heel dik PR dus. 3:03:29, een prachtige prestatie. Na de tijd kon hij dus gaan genieten van welverdiende Duitse lekkernijen als bier en bratwurst.
 
En zo kon de Koning na deze drukke, maar prachtige (sport)dag weer rustig gaan slapen. Hij blies het kaarsje uit. Slaap zacht lieve loopvrienden. Tot de volgende keer.