De Enschede Marathon is de oudste marathon van Nederland en West-Europa. Bij de eerste editie, in juli 1947, deden 51 lopers mee aan de hardloopwedstrijd. Vandaag de dag doen er bijna 11.000 deelnemers mee en het aantal is nog immer groeiende. Het parcours staat erom bekend dat het zeer snel is en staat samen met Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven in de top van marathons in Nederland. Langs het glooiende parcours staan ieder jaar zo’n 80.000 trouwe toeschouwers de lopers aan te moedigen.
Daar waar er in Rotterdam of Amsterdam ca. 17.000 deelnemers aan de start van de marathon staan, zijn dat er in Enschede ongeveer 665.
 
Een van deze 665 was Hellen Berger – De Vries. Na maanden van voorbereiding was zij vorige week gestart aan de marathon van Rotterdam. Helaas moest zij door de hitte en opkomende blessure na 25km uitstappen. In alle rust heeft ze zich afgelopen week voorbereid om volle bak revanche te nemen op vorige week, het is nu of nooit moet ze gedacht hebben. Met een temperatuur van ca. 5 graden bij de start was het al een stuk aangenamer dan vorige week. De halve marathon en de hele starten tegelijk om 10.00 uur. De eerste ronde kon Hellen dan ook mooi meelopen in een groepje. Eerst richting Glanerbrug en terug. Vervolgens heuvel op en af richting Lonneker waar het publiek met grote getallen was op komen dagen. De beats galmden door de speaker en hielpen Hellen op weg. Bij KM 16 stond Tjibbe, haar vader, haar al op te wachten om de rest van de marathon te begeleiden. Want waar je in Rotterdam continue met anderen meeloopt, loop je in Enschede na de split op 20KM vrijwel alleen en eenzaam verder. Desondanks kwam ze op de split goed door. 1:27. Dat betekende veel goeds, maar een marathon begint pas na de 30KM. Doorlopen dus. Maar ook daar, geen verval, netjes op schema. Weer heuveltje af richting Lonneker, heerlijk, weer die beats. Dan komt langzaam de pijn, maar op 35KM nog steeds op schema. Op 40KM nog stééds op schema. Dan moet je echter nog 2 km stijgen en krijg je toch nog een koud windje vol van voren. Dan nadert de grote markt, eindelijk, nog 600 meter. De eerste supporters wachten je al op. De handen gaan alvast even in de lucht, nog even doorlopen, nog meer supporters en je weet het, je gaat het halen! Eindelijk, de finish en eindelijk, onder de 3 uur: 2:59:19. PR! Dat wordt nog heel lang nagenieten van een prachtige prestatie!
 
Hellen liep een PR op de marathon afstand in Enschede.

Op de halve marathon stonden er ook BB-Lopers aan de start. Michel Blaauwgeers, Retse van der Berg en Ferry van Laar gingen op weg om na 21KM een mooie tijd neer te zetten en als het even kon een PR. Rustig starten was het plan en als het kan na 16KM versnellen. En zo geschiede. Michel stond goed getraind aan de start. Samen met Retse kop over kop richting Glanerbrug. Vervolgens kop over kop richting een groepje dat op 3:58 liep. Michel voelde het echter al branden. Bij KM12 naderden ze de groep, maar Michel hield niet stil en liep gewoon rustig langszij. Kop strak vooruit, alsof hij een rustig zondags duurloopje deed. Op naar Lonneker, ook langs die beats. En Michel bleef maar versnellen. Hij rook een PR. Retse, probeerde nog een tijdje bij te blijven, moest na 13KM lossen, hield Michel nog lang in het zicht, maar moest zijn eigen race gaan lopen. En Ferry, die is al weken in blakende vorm en loopt de ene na de andere PR, liet vandaag ook zien dat hij de uitvinder van de cruise control is. Rustig en beheerst ging hij op weg. Liep supervlak op weg naar weer een PR, maar dit keer op de 21KM. En zo kwamen ze over de finish op het sfeervolle van Heekplein in Enschede. Michel in een nieuw PR van 1:21:57. Ruim 1 minuut sneller dan zijn vorige PR. Retse met verzuurde benen in 1:24:43. En Ferry liep maar liefst ruim 2 minuten van zijn PR af: 1:33:30. Wat een prestaties weer.
 
Michel en Retse op weg tijdens de halve marathon van Enschede.

Ook afgereisd naar Enschede was Jan Pullen, eigenlijk om marathonlopers aan te moedigen, maar in de tussentijd vond hij toch nog tijd om 5KM hard te lopen. Hij werd 6de in 17:06.