De eerste zondag in april staat bij veel (lange afstand)lopers jaarlijkse afgeblokt in de agenda. Zo'n 20.000 lopers doen dan mee aan de - aldus de organisatie - mooiste marathon van Nederland. 
Feit is dat de lopers deze stad doorkruizen via 2x de Erasmusbrug, langs het stadion van Feyenoord, Ahoy, de bekende kubuswoningen, markthal en na een flinke ronde Kralingseplas hun weg terugzoeken naar een prachtige finish op de Coolsingel......althans voor degene die erin slaagt deze magische afstand te volbrengen. Dit jaar voorwaar geen sinecure in de wetenschap dat het juist zondag 7 april 2019 als eerste warme dag in dit prille jaar kan worden genoteerd met de koperen ploert ongehinderd aan de hemel. Namens onze vereniging hadden 14 lopers zich onder de vakkundige begeleiding van Falco Olivier voorbereid op hun ultieme marathonprestatie. 

De organisatie waarschuwde de lopers kort voor vertrek voor de verwachte warmte en adviseerde iedereen goed op zichzelf te letten, daarna werd het "you'll never walk alone" massaal meegezongen en werden de lopers weggeschoten op hun reis door Rotterdam. Dit jaar veel uitvallers en kramverschijnselen maar ook mooie prestaties en juichmomenten op de Coolsingel. Helaas moest Hellen de Vries haar wedstrijd na zo'n 25 kilometer staken door problemen met de hamstings, de beste optie was toch een "DNF". 

In volgorde van binnenkomst waren de prestaties van onze lopers als volgt: 

Jan Schra - 2.46.31 (pr)
Dit was Jan zijn eerste marathon; tot 32 liep hij in een mooie cadans naar een nog snellere richttijd echter de laatste gel viel verkeerd, heeft een aantal keer moeten wandelen en kon daarna niet echt meer op tempo komen. Puike prestatie voor een eerste marathon!

Joep Emmen - 2.56.19
Een derde keer voor Joep, iedere race met zijn eigen verhaal "wij zijn geen match onze verkering is uit, op naar de baan" aldus Joep. 
Joep Emmen

Martijn Schakelaar - 2.57.23 
Hoog ingezet op 4 minuten per kilometer echter gedurende de race zijn plan bijgesteld en opnieuw een marathon gelopen onder de 3 uur.

Jeroen ten Klooster - 2.57.40
"Het was superzwaar, 2.53 zat er voor mij geen moment in bleek snel. Vlak gelopen tot 36 toen de kramp erin schoot en blij met de herpak daarna"; net geen persoonlijk record

Frankwin Mussche - 2.59.04
Fenomenaal hoe Frankwin er wederom in is geslaagd de marathon om de 3 uur te lopen, weliswaar geen persoonlijk record (halve minuut erboven) echter een topprestatie.
Frankwin Mussche

Dick van Os - 3.02.16
Wat een mooie vlakke race en knap resultaat waarbij de laatste kilometers wel zwaar waren.

Vincent Radewalt - 3.08.28 (pr)
"Het was voor mij een heftige race met een paar flinke inzinkingen richting het eind, desalsniettemin tien minuten van mijn p.r. afgesnoept; een tevreden man"
Vincent Radewalt

Rutger Lusseveld - 3.10.52
(pr)
Keurige prestatie na een vlak gelopen race
Rutger Jan Lusseveld

Izak Hiemstra - 3.12.07 (pr)
"Zeer tevreden zomaar 8 minuten van mijn p.r. afgeknabbeld; wel redelijk verval in het laatste gedeelte maar die was ingecalculeerd"

Matthijn ten Doeschot - 3.12.54 (pr)
3e marathon en nu een verbetering van zo'n 10 minuten, heel erg sterk 

Jaap Huurman - 3.14.03 (pr)
Liep de meest constante/vlakke race van alle BB-lopers met een mooi persoonlijk record als gevolg

Marco van Eijk - 3.32.33 (pr)
Was zijn eerste marathon; na een vlakke eerste 25 kilometer toch wel het nodige verval maar zo debuteren is een dikke prima. 


Ibiza
Een mooie vermelding is verder de deelname van Jan Knopert aan de marathon van Ibiza; Jan liep daags voor Rotterdam op dit zware/glooiende parcours naar een persoonlijk record in een tijd van 3.12.20 en werd daarmee bovendien 2e in het klassement 50+.
Jan Knopert
 

Naast de twee grote evenementen dit weekend, de Ekiden en de marathon van Rotterdam werd er op menig vakantiebestemming gelopen. Zo liep Peter Ligthart een ronde over Texel, Stefan Koopman in Praag, Harriet van ‘t Oever in Zwolle en Mark Hogeboom in Madrid.

Rondje Texel
Peter Ligthart deed zijn naam als ultra-loper maar weer eens eer aan en ging op zondag naar het door Lonely Planet bekroonde eiland om 120 km te rennen. Hij deed dit in een zeer straf tempo (pace 5:31) en eindigde hiermee als 4e bij de mannen en als 1e Nederlander. Een titel zonder waarde volgens de organisatie, maar niet voor uw redacteur. Bij deze een diepe, virtuele buiging.
Peter Ligthard


Warme halve in Praag
Stefan Koopman heeft van het weekend aan zijn kleurtje kunnen werken en deed dat uitstekend in de hoofdstad van Tsjechie. De halve marathon voerde hem voornamelijk langs de oevers van de Moldau. Nadien kon hij genieten van welverdiend koud drankje.
Stefan Koopman


Comeback bij de Ladiesrun
Na een tijd uit de roulatie te zijn geweest met een blessure laat Harriet zien dat ze op de weg terug is. Tijdens de gezellige Ladies Run op vrijdagavond door de binnenstad van Zwolle was ze een klasse apart op de 2.5 km en liep onbedreigd naar de overwinning. Goed om te zien dat ze weer op de weg terug is!
gezelligheid bij de Ladies Run, een leuk uitje voor vriendinnen of collega’s - © Jan Burgman Fotografie
 

Slalommen in Madrid
Mark Hogeboom heeft een duidelijke negatieve split neergezet in de straten van Madrid. De Spaanse stad die vooral bekend staat om de goede tapasbars trok meer dan 15.000 mensen. Mark liep de eerste helft van de wedstrijd met twee vrienden en trok daarna de gashendel open en kwam na 1:35 over de streep.

Mark Hogeboom (rechts)